Videospeler inladen...

De Romeo's verbazen vriend en vijand op Tomorrowland: "Ja, Vlaamse muziek heeft hier een plaats"

In provinciaal domein De Schorre in Boom is het eerste weekend van Tomorrowland gestart. Voor de 15e editie van het dancefestival wordt de programmatie opnieuw ontdubbeld naar twee festivalweekends. Zowel dit als komend weekend zakken 200.000 festivalgangers uit de hele wereld af naar Boom. Voor veel Belgische festivalgangers was het uitkijken naar de vreemde eend in de bijt: de Romeo's. 

Het lijkt wel een trend in festivalland: een artiest programmeren die absoluut niet thuis lijkt te horen op je festival en waar iedereen daarom de mond van vol heeft. Na Willy Sommers op Pukkelpop vorig jaar, is de eer op Tomorrowland dit jaar weggelegd voor De Romeo's. Ze spelen in de vroege avond in de "Moose bar", een soort après-skihut, maar dan op festivalmaat voor enkele honderden festivalgangers.

"Vorig jaar hadden we dat nieuwe podium, omdat onze eerste wintereditie in de Alpen er toen aan kwam. Een plek voor fijne ambiancemuziek, die vaak afgeladen vol zat", zegt Debby Wilmsen, woordvoerder van Tomorrowland. "Ook tijdens onze wintereditie was het een groot succes. En leuk om te zien hoe Aziatische festivalgangers helemaal uit de bol gaan op Nederlandstalige schlagers. Daarom keert de Moose bar terug, nog wat groter. En De Romeo's passen perfect in dat concept. Dat vinden we voor al onze themapodia belangrijk."

Alle muziek hier moet passen in het concept. Zo passen de Romeo's perfect in onze après-skihut.

Debby Wilmsen, Tomorrowland

Een kleine impressie van het optreden van de Romeo's:

Videospeler inladen...

Heeft schlagermuziek een plaats op Tomorrowland? Als het van het talrijk opgekomen publiek afhangt zeker wel. De Romeo's (voor de gelegenheid in een Alpenoutfit, inclusief lederhosen) overtuigen vriend en vijand. Ruim voor hun optreden staat de Moose Bar overvol, en het blijft het hele optreden duwen en trekken om een glimp op te vangen van het trio. Buitenlandse festivalgangers zijn er niet te bespeuren: dit optreden hebben vooral Belgen en enkele verdwaalde Nederlanders aangekruist in hun festivalagenda. 

De set van de Romeo's duurt een halfuurtje en bundelt de beste Vlaamse klassiekers. Naast hun eigen hit "Viva de Romeo's", die ze twee keer spelen, brengen ze hun nieuwe single: een cover van meezinger "Het is een nacht". Passeren ook de revue: "Una paloma blanca", "Het leven is mooi", "Zeg eens meisje" en "Zeil je voor het eerst". Het is zweten, duwen en trekken maar de Romeo's tekenen wel voor een meezingfeest dat zijn gelijke niet meteen kent. Het trio lijkt amper te geloven wat hen overkomt.

De reacties na hun optreden zijn unaniem positief. "Ook een festival als Tomorrowland moet niet altijd boenke-boenk brengen. Er mag wat variatie zijn. De Moose Bar is op dat vlak een aangename afwisseling. En schlagermuziek: dat is altijd ambiance", zo brult een enthousiaste man ons in het oor. "Wie er niet bij was, heeft iets gemist", zo klinkt het bij een vrouwelijke festivalganger. "Het was zeker geen afgang, wel pure ambiance. Heerlijk!"

Chris Stessens

Het moet niet altijd boenke-boenk zijn. Schlagermuziek geeft altijd ambiance.

Een enthousiaste festivalganger in de Moose Bar

Een paar uur voor de Romeo's stond er een "mystery guest" aangekondigd in de Moose Bar. Onder een blonde pruik bleek Regi te zitten. De Limburger speelt hier volgend weekend ook nog, maar dan aangekondigd.

Chris Stessens

Hommage aan Avicii verwerkt in hoofdpodium

Naast de muzikale line-up is het thema van het hoofdpodium een van de dingen waar het Tomorrowlandpubliek het meest naar uitkijkt. Thema van de 15e editie is "The book of wisdom: the return", een verwijzing naar de gelijknamige editie uit 2012 toen Tomorrowland ook een editie in de VS en Brazilië organiseerde.

Het hoofdpodium lijkt daarom op een boekenkast, waarin verschillende boeken verwijzen naar verschillende episodes uit de geschiedenis van het dancefestival. Festivalgangers kregen dit jaar bij hun toegangsbandje trouwens ook een fantasyroman over Tomorrowland.

Chris Stessens

Dat de overleden dj Avicii ruim een jaar na zijn dood nog niet vergeten is op Tomorrowland, bewijst een blauw boek aan de rechterkant van het hoofdpodium.  Het is een eerbetoon aan de Zweedse dj en producer met de woorden "in loving memory of Tim Bergling". Avicii was een graag geziene gast op Tomorrowland, hij speelde er verschillende keren op het hoofdpodium.

Avicii verdient een plek op ons hoofdpodium. Hij heeft er drie keer gespeeld en is er echt opengebloeid.

Debby Wilmsen, Tomorrowland

"Vorig jaar zijn er verschillende herdenkingen geweest voor Tim tijdens het festival. Wij vergeten hem zeker nooit", zegt Debby Wilmsen van de organisatie.

"We hebben Tim op ons hoofdpodium zien groeien en openbloeien als artiest. Daarom was het voor ons evident om hem daar ook dit jaar een plek te geven. Zijn dood blijft een gemis voor de muziekwereld. Hij heeft elektronische muziek populair gemaakt bij een groot publiek. We merken daardoor dat hij niet vergeten is: andere artiesten draaien zijn muziek nog, en bij onze festivalgangers is hij ook nog geliefd. Ook bij tieners, die hem nooit live hebben gezien."

Meerdere genres, ook op het hoofdpodium

Tomorrowland programmeert vooral EDM (electronic dance music, red.), maar verlegt - ook los van de Romeo's - stilaan zijn muzikale grenzen. "Op het hoofdpodium hebben we vorig jaar geëxperimenteerd met andere subgenres binnen de elektronische muziek. Zeker onze Belgische artiesten geven we graag kansen", aldus Wilmsen.

Ook op de eerste festivaldag staat er op het hoofdpodium van Tomorrowland een bont allegaartje. Technodj Amelie Lens verdedigt in de vroege namiddag de Belgische kleuren. Een moment waarop ze de massa voor het hoofdpodium al vrij goed mee krijgt, trouwens. Vanavond programmeert het festival met Steve Aoki (de dj die al eens een taart in het publiek gooit, red.), Nederlander Tiësto en het Amerikaanse duo The Chainsmokers wel enkele vaste waarden die wat meer mainstream zijn.

Chris Stessens
Stubru - Jokko

Naast dj's krijgen ook muzikanten die een liveset brengen vaker een plek op de affiche van Tomorrowland. Oscar and the Wolf was twee jaar geleden de eerste artiest die zijn ding kwam doen met een groep muzikanten achter zich. "Artiesten met een liveband: we zien hen graag komen op Tomorrowland, maar er moet altijd een link zijn met elektronische muziek, of een samenwerking zijn met een dj. Maar we merken dat zo'n optredens een speciale sfeer met zich meebrengen. Lost Frequencies gaat dit jaar optreden met band, voor hem een leuke uitdaging", aldus Wilmsen. 

We zien liveartiesten graag komen op Tomorrowland, maar er moet altijd een link zijn met elektronische muziek.

Debby Wilmsen, Tomorrowland

Vaste ingrediënten: veel vlaggen en opvallende outfits

Some things never change, en in het geval van Tomorrowland betekent dit dat het festivalterrein overspoeld wordt met vlaggen en outfits die nét iets kleurrijker en meer doordacht zijn dan op andere festivals. Een overzicht van enkele opvallende beelden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Chris Stessens
Chris Stessens
Stubru - Jokko
Stubru - Jokko

Meest gelezen