Videospeler inladen...

Nieuwe hittegolf op komst: tot 37 graden en waarschuwingsfase voor ozon en hitte actief

Er is een nieuwe hittegolf op komst. De temperatuur zal de komende dagen geleidelijk oplopen tot zo'n 37 graden. Vandaag is daarom de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan geactiveerd.

Eind juni was het al eens bijzonder warm en konden we officieel van een hittegolf spreken. Dat betekent dat het 5 dagen lang warmer is dan 25 graden, waarvan 3 dagen warmer dan 30 graden. De komende dagen stevenen we op een nieuwe hittegolf af.

Het weekend wordt nog aangenaam warm, met temperaturen rond 25 graden, maar vooral vanaf dinsdag wordt het heet. Dinsdag gaan we nipt boven de 30 graden, donderdag komt er nog een schep bovenop en stranden we voorlopig op 37 graden in het centrum van het land.

Waarschuwingsfase ozon- en hitteplan geactiveerd

Omdat de temperatuur de komende dagen stijgt, heeft de overheid de waarschuwingsfase geactiveerd voor het ozon- en hitteplan. Dat is een fase die automatisch in werking treedt als de temperatuur over een bepaalde periode gaat stijgen. 

"De combinatie van luchtvervuiling, de hoge temperaturen en het zonnige weer zullen begin volgende week zorgen voor een toename van de ozonconcentraties", aldus IRCEL, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de opvolging van de luchtkwaliteit.

"Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe hoog de concentraties zullen oplopen en of de Europese informatiedrempel van 180 µg/m³ overschreden zal worden." In het geval er overschrijdingen voorspeld of gemeten worden, komen daar aparte waarschuwingen over. Dan is het bijvoorbeeld aangeraden voor kinderen en ouderen om geen zware inspanningen te leveren.

"Neem voldoende voorzorgsmaatregelen"

"Het blijft de belangrijkste regel: drink voldoende bij warm weer" vertelt Joris Moonens, woordvoerder bij het agentschap Zorg en Gezondheid.  "Hou ook een oogje in het zeil bij kwetsbare mensen, zoals ouderen en kinderen. En zoek voldoende schaduw op en pas uw kledij aan."

Het warme weer is geen goed nieuws voor ons grondwater. De Vlaamse Milieumaatschappij waarschuwde een week geleden pas voor het te lage grondwaterpeil. "Het zou een paar dagen of weken aanhoudend moeten regenen", klonk het toen. Maar de komende twee weken lijkt het kurkdroog te gaan worden, met een mogelijke uitzondering morgen, want dan kan het gaan onweren.

Bekijk het weerbericht voor de komende dagen:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen