Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Wetenschappers slagen erin om tijgermug bijna uit te roeien op twee Chinese eilandjes: "Een grote stap vooruit"

De tijgermug, een invasieve soort die ziektes kan overbrengen, is bij een experiment in China heel efficiënt bestreden. Onderzoekers combineerden daarbij sterilisatietechnieken met een bacterie, en slaagden erin om in de natuur tot 94 procent van de vrouwtjes uit te schakelen. Het gaat maar om een tijdelijke winst, maar experts spreken toch van een grote stap vooruit. 

De Aziatische tijgermug komt ook in België meer en meer voor. Ze komt mee wanneer mensen uit het zuiden naar hier reizen, en kan hier vervolgens makkelijker overleven door de klimaatopwarming. Tijgermuggen (Aedes albopictus) kunnen ondermeer het dengue-, Zika- en chikungunyavirus overbrengen.

Onderzoekers zijn er nu in geslaagd om op twee eilanden in de Chinese grootstad Guangzhou populaties van de steekmug bijna volledig uit te schakelen dankzij een ingenieuze techniek waarbij de soort eigenlijk zichzelf vernietigt. Ze lieten daarvoor tienduizenden "behandelde" muggen los in het wild, om die populaties in het wild te reduceren.

Voor het eerst is daarbij een combinatie van twee technieken uitgetest. Enerzijds werd een populatie vrouwelijke muggen gesteriliseerd, anderzijds werden de mannetjesmuggen besmet met de Wolbachia pipientis-bacterie, die verhindert dat de mug zich kan voortplanten. 

Mannetjesmuggen werden besmet met een bacterie die de voortplanting stopzet

Als die muggen dan in de natuur worden vrijgelaten, dan is de winst dubbel: als behandelde mannetjes paren met (onbehandelde) vruchtbare vrouwtjes, komen er geen nieuwe muggen van, net als wanneer onbehandelde mannetjes in het wild paren met behandelde, gesteriliseerde vrouwtjesmuggen. 

De onderzoekers lieten hun behandelde populaties los in het piekseizoen voor de voortplanting van de muggen in 2016 en 2017. Telkens werden per week en per hectare ongeveer 160.000 behandelde muggen losgelaten op de "wilde" populaties, op twee eilandjes in een rivier in Guangzhou.

Onderzoekers gingen daarna het aantal vrouwtjesmuggen screenen - want zij zijn het die de mens bijten en daarbij ziektes overbrengen. De resultaten waren spectaculair: het gemiddelde aantal vrouwtjesmuggen daalde met 83% in 2016 en 94% in 2017.  

Succesvol, maar nog niet voldoende

Peter Armbruster, muggenexpert van de universiteit van Georgetown in Washington DC, heeft het over "één van de meest succesvolle testmethodes ooit" om muggen uit te roeien. Hij schat dat deze nieuwe techniek, in combinatie met insecticiden, een "sterk wapen" kan vormen in het bestrijden van de mug, en noemt het werk van onderzoeker Zheng en co "een grote stap vooruit". 

Anderzijds plaatst hij een groot vraagteken: hoe kan dit werken op de lange termijn? We zouden immers telkens opnieuw behandelde muggen moeten vrijlaten, omdat migrerende muggen de plaatselijke populaties telkens weer zouden laten herstellen. "We zouden op een efficiënte manier het proces moeten kunnen automatiseren", zegt hij. 

Meer weten? Lees hier het opiniestuk van Peter Armbruster en lees via deze link een samenvatting van het onderzoek op Nature.com. 

Dit onderzoek betekent een substantiële stap vooruit

Bekijk hier een eerdere reportage uit Het Journaal (van 3 april) over de verspreiding van de tijgermug naar ons land: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen