César Pelli, architect van Petronas Towers, is overleden

De Argentijns-Amerikaanse architect César Pelli, vooal bekend als ontwerper van de Petronas Towers in Kualu Lumpur, is overleden. Hij is 92 jaar geworden. Van 1998 tot 2003 waren de Petronas Towers -met een hoogte van 452 meter- het hoogste gebouwencomplex ter wereld.

Pelli, geboren in 1926 in de Argentijnse stad Tucuman, emigreerde na zijn studies in 1952 naar de Verenigde Staten, meer bepaald naar New Haven (Connecticut), de thuisbasis van de befaamde Yale University. In 1964 werd hij Amerikaans staatsburger. Van 1977 tot 1984 was hij decaan van de Yale University School of Architecture. Tijdens zijn carrière kreeg hij verschillende onderscheidingen, waaronder de Gold Medal van de American Institute of Architecture.

Zijn meest bekende creatie zijn allicht de Petronas Towers in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Het complex werd in 1998 ingehuldigd en was met 452 meter op dat moment het hoogste gebouw ter wereld, een titel die het behield tot in 2003. Er zijn 88 verdiepingen, de hoogste verdieping ligt op 375 meter hoogte. De Petronas Towers huisvesten vooral kantoren.

Andere projecten van Pelli zijn onder meer het World Financial Center in Manhattan, New York (VS), het Pacific Design Center in Hollywood, Los Angeles (VS), de Gran Torre Santiago in Santiago (Chili), One Canada Square in Londen (Verenigd Koninkrijk) en de Iberdrola-toren in Bilbao (Spanje). Zijn laatste verwezenlijking was het Salesforce Transit Center in San Francisco (VS), geopend in 2018 (zie foto's onderaan, red).

De Argentijnse president Mauricio Macri betreurt het overlijden van César Pelli op Twitter: "De werken die Pelli wereldwijd achterlaat, zijn een bron van fierheid voor alle Argentijnen."

Petronas Towers bij nacht
World Financial Center in New York
Sergi Reboredo
One Canada Square in Londen
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Salesforce Transit Center in San Francisco
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Gran Torre Santiago in Santiago
Design Pics / Keith Levit

Meest gelezen