Franse autoriteiten waarschuwen toeristen voor plantenbacterie: "Neem geen planten mee naar huis"

Het Franse ministerie van Landbouw waarschuwt reizigers voor Xylella fastidiosa, een bacterie die voorkomt in het zuiden van Europa en planten dodelijk uitdroogt. De autoriteiten roepen op om geen planten uit de besmette gebieden mee naar huis te nemen.

De bacterie Xylella fastidiosa bedreigt ruim 200 plantensoorten. Aangetaste planten drogen uit en sterven af. In 2015 werd het zuiden van Italië getroffen door een epidemie: 300.000 olijfbomen gingen toen verloren. Tegen de bacterie bestaat geen behandeling, aangetaste planten worden zo vlug mogelijk vernietigd.

De bacterie slaat vooral toe in Spanje, Portugal, Italië en in Zuid-Frankrijk. Voor de mens is er voor alle duidelijkheid geen gevaar. Maar als plantenkwekerijen worden getroffen is de economische schade wel groot.

Om de verdere verspreiding in Europa te voorkomen, is het Franse ministerie van Landbouw nu een sensibiliseringscampagne gestart. In havens en op luchthavens zijn waarschuwingsborden geplaatst waarmee reizigers wordt opgeroepen om geen planten vanuit besmette gebieden mee te nemen naar huis.

Toeristen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vraagt ook aan vakantiegangers om geen planten mee te nemen uit Zuid-Europa. "Deze bacterie vormt een bedreiging voor je eigen planten, onze land- en tuinbouw en de natuur", klinkt het. In Nederland is de bacterie evenwel nog niet opgedoken.

In ons land was er vorig jaar een besmetting bij een kwekerij in Roeselare. Het Federaal Voedselagentschap doet tot nader order geen specifieke oproep aan toeristen, maar voert wel controles uit bij de invoer van gevoelige planten. Op de website van het agentschap staat meer informatie. 

Meest gelezen