Archiefbeeld: Karel De Gucht.

Karel De Gucht wil dat de regering al kandidaten voor EU-Commissie voorstelt: "Wie te lang wacht, komt er bekaaid vanaf"

Open VLD-coryfee en voormalig eurocommissaris Karel De Gucht vindt dat ons land niet mag wachten om onze kandidaten voor de Europese Commissie naar voren te schuiven. Doen we dat wel, dan krijgen we een ondankbare portefeuille, "zoals bij Marianne Thyssen gebeurd is". Door die tijdsdruk, zo zegt hij, is dat geen zaak voor de toekomstige formateur, maar wel een voor de regering in lopende zaken.

Nu de Duitse Ursula von der Leyen gekozen is als voorzitter van de Europese Commissie kan het steekspel over het aanduiden van haar "ministers", de Europese Commissarissen, beginnen. Von der Leyen heeft intussen de lidstaten al gevraagd om zowel een man als een vrouw voor te dragen, want ze wil een Commissie met evenveel mannen als vrouwen.

Daar is al wat discussie over, maar volgens voormalig eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) heeft von der Leyen de macht om dat te doen. "De lidstaten moeten kandidaten voorstellen, maar zij kan die weigeren", zegt hij. "Juncker heeft dat in een aantal gevallen gedaan. Von der Leyen heeft dus zeker een aantal ijzers in het vuur om de lidstaten in een bepaalde richting te dwingen."

De Gucht zelf vindt de vraag van de commissievoorzitter ook helemaal niet onlogisch. "Een Commissie met evenveel vrouwen als mannen past in het tijdsgewricht. Dat is niet zo vreemd." In zijn ogen is haar ambitie ook haalbaar. "Ze zal bijzonder dicht eindigen", voorspelt hij.

En de Belgische kandidaten?

En wie kiest dan de kandidaten voor ons land? Volgens premier Charles Michel is dat aan de formateur, maar daar is De Gucht het niet mee eens. "De regering moet de kandidaten voorstellen, ook al is dat een regering in lopende zaken. Want het is een dringende maatregel."

Wie te lang wacht om een voorstel te doen, "komt er bekaaid vanaf", benadrukt De Gucht. "Marianne Thyssen (voormalig eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken voor CD&V, red.) heeft dat uitstekend gedaan, maar kreeg uiteindelijk een zeer ondankbare portefeuille. Hadden we haar vroeger benoemd, was ze zeker Europees Commissaris voor Concurrentie geworden."

Hadden we Marianne Thyssen vroeger benoemd, was ze zeker Europees Commissaris voor Concurrentie geworden

Voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht (Open VLD)

Bovendien kost die beslissing geen geld, stelt De Gucht. "Dus volgens mij is de regering de enige die dat voorstel kan doen."

(Lees verder onder de foto)

Voormalig eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V).
AFP or licensors

Het stoort De Gucht trouwens dat die selectie voor de Europese Commissie altijd midden in de regeringsvorming lijkt te vallen. "Dat heeft vorige keer de aanduiding van een Europees commissaris enorm gehypothekeerd. En dat zal nu, vrees ik, opnieuw gebeuren. Je moet die [kandidaat-]commissaris begin augustus aanduiden. Maar dan heb je geen regering en wellicht ook geen formateur." Zijn oproep is duidelijk: "Haal die verkiezingen uit elkaar."

"Geen goed theater" bij Open VLD

Karel De Gucht zit momenteel in Italië, dus hij heeft het gerommel binnen zijn partij over de vorming van de Brusselse regering maar van op een afstand gevolgd. Maar, zo zegt hij: "Ik vind het geen goed theater. Zo'n openlijke strijd is in een partij nooit te winnen."

In zijn ogen is het nu tijd om de rangen te sluiten. "Gatz is nu voor 5 jaar minister in Brussel. Ik denk trouwens dat hij dat goed zal doen. Dus dan moet je sowieso naar een verzoening gaan. Als je dat weet, waarom zoek je dan de strijd op?"

De mening dat deze rel de Vlaamse of federale regeringsvorming in gevaar zou hebben gebracht voor Open VLD deelt De Gucht niet. "Dat Brusselse gegeven heeft meer elementen in zich van gemeenteraadsverkiezingen. Je hebt daar een eigen Brusselse dynamiek die niet begrepen wordt door Wallonië of Vlaanderen. Bekijk dat daar dan ook los van."

Herbeluister hier het gesprek met Karel De Gucht in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen