AFP or licensors

Kopje koffie in Venetië komt toeristen duur te staan

Een kopje zelf gezette koffie drinken in Venetië, het is een brug te ver. In dit geval ook letterlijk. Twee Duitse rugzaktoeristen die aan de voet van de Rialto-brug een bakje koffie hadden gezet, hebben een boete van 950 euro gekregen én zijn ook de stad uit gezet.

Een man en een vrouw (35 en 32 jaar) uit Berlijn hadden zich neergevlijd aan de trappen van de Ponte Rialto, de oudste van de vier bruggen boven het Canal Grande. Ze haalden een kooktoestelletje boven en begonnen koffie te zetten. Ooggetuigen waarschuwden de politie. Die verzochten de toeristen vriendelijk edoch dwingend hun boeltje te pakken.

De koffiedrinkers kregen een boete van 950 euro opgelegd en moeten ook de stad verlaten. Een drastische straf, zo lijkt het, maar Venetië heeft het al langer gehad met wat men het "wangedrag van toeristen" noemt en heeft wetten ingevoerd om dat in te perken. Geen T-shirt dragen op openbare plaatsen, bijvoorbeeld, wordt streng aangepakt. Net als picknicken op historische locaties.

AFP or licensors

#EnjoyRespectVenezia

Het stadsbestuur van Venetië heeft foto's van het incident verspreid, en van het optreden van de politie. De Duitse koffiedrinkers gingen te ver, zegt burgemeester Luigi Brugnaro in een verklaring.

"Venetië moet worden gerespecteerd. En die ongemanierden die denken dat ze naar hier kunnen komen en doen wat ze willen, moeten dat begrijpen. Dankzij de lokale politie zullen zij worden bestraft en de stad worden uitgezet."

Jaarlijks krijgt Venetië 30 miljoen toeristen op bezoek. Onder het motto #EnjoyRespectVenezia zijn "twaalf richtlijnen voor de verantwoordelijke bezoeker" opgesteld.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen