Kritiek op nieuw wolventeam van Natuurpunt: "Vrijwilligers speciale omheiningen laten plaatsen is een verkeerd signaal"

Milieuvereniging Natuurpunt heeft een wolventeam van vrijwilligers opgericht dat veehouders moet helpen hun dieren te beschermen tegen wolven. De vrijwilligers krijgen vandaag al een eerste cursus om onder meer speciale omheiningen tegen wolven te plaatsen. Op die manier probeert Natuurpunt de schade die wolven kunnen aanrichten, te beperken. Maar het initiatief van Natuurpunt valt niet bij iedereen in goede aarde.

Sinds vorig jaar is wolvin Naya een echte beroemdheid in ons land geworden. Naya is bovendien niet meer alleen. Er zijn ondertussen ook welpjes, al zijn daar nog geen beelden van. Maar dat het aantal wolven in ons land zal blijven groeien lijkt daardoor wel zeker. 

Voor Natuurpunt is het de aanleiding om samen met het WWF en Natagora, het "wolf fencing team Belgium" op te richten. Het team is eigenlijk "een netwerk van vrijwilligers, die veehouders bijstaan met advies en de nodige mankracht leveren om de juiste preventieve maatregelen te nemen om schade door wolven te voorkomen", klinkt het.

De organisaties willen op die manier helpen in de omschakeling naar het "conflictloos samenleven met de wolven en bijdragen aan het maatschappelijk draagvlak voor het dier". Want de veehouders zien de wolven eigenlijk niet al te graag komen en vrezen dat hun veestapel in prooi zal veranderen. 

"Veehouders moeten verantwoordelijkheid tonen"

Maar ondanks de ongetwijfeld goede bedoelingen van het team en de natuurorganisaties komt er toch kritiek op het initiatief. "De indruk wekken dat vrijwilligers van natuurverenigingen even honderden kilometers aan speciale omheining komen plaatsen, is een verkeerd signaal", vindt Jan Loos, wolvenexpert van Landschap vzw.

"De dieren zijn nu al geruime tijd in ons land en er zijn tal van adviezen gegeven aan veehouders hoe ze zich goed kunnen voorbereiden op de komst van de wolf", zegt Loos. Hij vindt dat zij hun verantwoordelijkheid van zich afschuiven. "Er is bovendien ook financiële steun van de overheid. Wachten tot vrijwilligers het komen oplossen is dus geen goed idee."   

Beluister hier het interview met Jan Loos in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen