Foto Kurt

Oppompverbod: Vlaamse landbouwers spelen "leentjeboer" in Waals stadje

In het Waalse stadje Komen-Waasten komen de laatste dagen opvallend veel Vlaamse landbouwers langs met tractor en kar. Dat heeft alles te maken met het oppompverbod dat in Vlaanderen op verschillende plaatsen van kracht is, maar nog niet in Wallonië.

In communautaire kwesties wordt vaak gesproken over de transfers van Vlaanderen naar Wallonië. Maar nu is er een opvallende transfer in de andere richting: een transfer van water, van Wallonië naar Vlaanderen. 

Door de aanhoudende droogte mogen de West-Vlaamse boeren uit het IJzerbekken geen water meer oppompen om er hun gewassen mee te besproeien. En dat merken ze net over de taalgrens, in Komen-Waasten (Comines-Warneton). 

(Lees verder onder de kaart.)

Dat stadje wordt sinds een aantal dagen (figuurlijk) overspoeld door boeren uit Vlaanderen. De landbouwers komen met hun tractoren vanuit West-Vlaanderen om water te halen in de Waalse exclave, aan de grens met Frankrijk. 

“De Vlaamse landbouwers hebben geen andere oplossing dan langs Waalse kant te komen, waar we een politiebevel hebben dat ons toelaat om water op te pompen”, zegt burgemeester Alice Leeuwerck (MR) aan onze collega’s van de Franstalige omroep RTBF. “Dat laten we toe op één plaats, tussen 7 en 19 uur, om de buurtbewoners ‘s avonds niet te storen.”

Het water in Komen-Waasten wordt opgepompt uit de Leie, la Lys in het Frans. In die rivier is nog geen oppompverbod, ook niet langs Vlaamse kant. Maar dat zal mogelijk niet lang meer duren, want het maximale pompniveau van de rivier wordt weldra bereikt, geeft burgemeester Leeuwerck aan. Ze zal daarom geen nieuwe oppompvergunningen meer afleveren.

Meest gelezen