NASA/Matthew Skeins

"A moonstruck nation": Verenigde Staten vieren 50 jaar maanlanding

De 50e verjaardag van de eerste mens op de maan wordt her en der in de Verenigde Staten gevierd, maar in New York moest het evenement naar binnen vluchten voor de hitte. Vanavond en vannacht is het precies een halve eeuw geleden dat twee Amerikaanse astronauten, Neil Armstrong en Buzz Aldrin, op de maan landden en er daarna ook rondliepen.

Het weekend wordt bloedheet in New York, tot 38 graden. Burgemeester Bill de Blasio heeft daarom allerlei openluchtactiviteiten afgelast. Ook het feestje dat gepland was op Times Square om de 50e verjaardag van de eerste man op de maan te vieren gaat niet door. De organisatoren zijn verhuisd naar een hotel met airconditioning.

Verspreid over meerdere dagen en meerdere plekken in de Verenigde Staten zijn er wel herdenkingen, feesten en tentoonstellingen. In Washington was er al een show bij het Washington Monument. Ook Wapakoneta, het dorpje in Ohio waar bevelhebber Neil Armstrong geboren werd, viert feest met "Loop naar de man"-hardloopwedstrijden. Armstrong zette als eerste mens voet op de maan. Hij overleed in 2012.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De twee nog levende astronauten zijn gisteren al ontvangen door de Amerikaanse president Donald Trump: Buzz Aldrin (89, met Amerikaanse das op de foto), de tweede man op de maan en Michael Collins (88, in lichtbruin pak), die rond de maan bleef cirkelen om zijn twee collega’s op te pikken. “We brengen de glamour terug in de ruimtevaart,” maakte president Trump zich sterk; de volgende doelstelling is Mars.

Op zaterdag bezoekt vice-president Mike Pence het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, waarvandaan de Apollo 11-missie vertrok. Pence zei dat Amerika binnen de vijf jaar terugkeert naar de maan, en dat de volgende man en de eerste vrouw op de maan Amerikanen zullen zijn. 

De Amerikaanse posterijen brengen een speciale postzegel uit: “1969: Eerste maanlanding”. En op zaterdagavond is er een concert in Washington met allerlei artiesten, onder wie ook Pharrell Williams. De NASA zendt de originele beelden van 50 jaar geleden opnieuw uit, exact op het moment van de landing en de eerste stap op het maanoppervlak, respectievelijk om 21u17 en 03u56 Belgische tijd. 

Precies vandaag zijn drie ruimtevaarders vertrokken naar het ruimtestation ISS: de Amerikaan Andrew Morgan, de Rus Alexander Skvortsov en de Italiaan Luca Parmitano zijn gelanceerd vanuit Kazakstan. 

Meest gelezen