JoostVH Photography - www.joostvh.be

Festivalganger Tomorrowland overleden in het ziekenhuis

Een festivalganger van Tomorrowland in Boom is overleden in het ziekenhuis. Dat bevestigt de festivalorganisatie. Het slachtoffer is een man van 27 uit India. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Op het festivalterrein reageren vooral buitenlandse bezoekers onwetend en geschokt op het nieuws. "We wisten van niets, vreselijk dat zoiets gebeurt op een plek waar mensen samenkomen om te feesten."

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zegt dat bij hen gisteren zeven bezoekers van Tomorrowland op de spoeddienst beland zijn. Vier van hen werden opgenomen op de intensieve zorg, een van hen is in het ziekenhuis overleden. Het slachtoffer is een man van 27 jaar uit India, laat het Antwerpse parket weten, hij was eerder op het festivalterrein gereanimeerd. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Twee van de festivalgangers die op intensieve zorg zijn opgenomen, mogen vandaag nog het ziekenhuis verlaten.

Festivalgangers die medische hulp nodig hebben, mogen niet aarzelen om hulp in te schakelen, zegt UZA-woordvoerster Evita Bonné. "Er zijn verschillende zorgverleners op het terrein aanwezig, ook een medisch urgentieteam van het UZA. Mensen die denken dat zijzelf of hun vrienden hulp nodig hebben, om welke reden dan ook, aarzel niet om de medische teams aan te spreken."

De organisatie van Tomorrowland betreurt het overlijden. Ze communiceren er morgen over naar de festivalgangers toe, in het krantje dat dagelijks wordt verdeeld op het terrein. "Het is heel erg jammer dat zoiets moet gebeuren", zegt woordvoerster Debby Wilmsen. "We leven mee met de familie en vrienden van het slachtoffer. We hopen dat de nabestaanden in alle sereniteit dit verlies kunnen verwerken."

Vorig jaar overleden twee vrouwelijke festivalgangers van Tomorrowland door watervergiftiging na xtc-gebruik.

Lees voort onder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

30 mensen naar het ziekenhuis

Het Vlaams Kruis heeft tot nu toe al dertig Tomorrowlandgangers naar de drie dichtstbijzijnde ziekenhuizen overgebracht. Dat meldt Kevin Beens van het Vlaams Kruis, op basis van de laatste cijfers van vanmorgen. De festivalgangers worden overgebracht naar het UZA in Antwerpen, het AZ Rivierenland in Reet en het AZ Sint-Maarten in Mechelen. "Tachtig procent van de overbrengingen gaan om controlefoto's na trauma's, zoals een omgeslagen enkel", zegt Beens.

 In totaal voerde het Vlaams Kruis vrijdag 1.915 verzorgingen uit op de festivalweide en de camping. "Dat aantal ligt in de lijn van de verwachtingen. In 65 tot 70 procent van de gevallen gaat het om verwondingen, bijvoorbeeld snijwonden of blaren", legt Beens uit. "Andere interventies zijn voor inwendige problemen, wanneer mensen ziek zijn of maagproblemen hebben door onevenwichtige voeding. In een klein percentage van de gevallen gaat het om intoxicaties."

Medewerkers van het Vlaams Kruis hebben gisteravond ook de man moeten reanimeren die later overleden is. "Dat is toch een redelijk zware interventie, aangezien het leven van de persoon ervan afhangt", klinkt het. Hoe vaak het voorkomt dat op festivals mensen moeten worden gereanimeerd, kan Beens niet zeggen. "Maar als we weten dat in Europa jaarlijks 700.000 hartstilstanden plaatsvinden, waarvan ongeveer 10.000 in België, bestaat de kans zeker dat iemand op een groot evenement moet worden gereanimeerd", zegt Beens, die benadrukt dat de medewerkers op zo'n interventies voorbereid zijn.

Belgen op de hoogte via de media, buitenlandse bezoekers weten van niets

Op het festivalterrein reageren festivalgangers verdeeld op het nieuws over het overlijden. Veel bezoekers - vooral de buitenlandse - zijn niet op de hoogte. Voor hen is het schrikken dat een leeftijdsgenoot is gestorven. "Ik verneem het nu van jullie", zegt Oliver uit Denemarken. "Het is triest nieuws, maar op een plek waar zo veel mensen samen zijn, is statistisch gezien de kans groot dat iemand iets overkomt."

"Ik wist van niets, en ik vind het triest om te horen. Waarom gebeuren zo'n dingen?", reageert Elmok uit Israël. "Iedereen komt naar Tomorrowland om zich te amuseren, en de vrijheid te vieren. Ik ben geschokt. Het feest moet wel gewoon doorgaan. Maak plezier, maar wees voorzichtig met drugs en let goed op elkaar."

Triest nieuws, maar op een plek waar zo veel mensen samen zijn, is de kans groot dat iemand iets overkomt.

Oliver uit Denemarken

De meeste Belgische festivalgangers hebben het nieuws over het overlijden wel vernomen via de media. "Vorig jaar zijn er ook mensen gestorven op Tomorrowland, dat vind ik best wel heftig. Heel jammer, want je komt hier naartoe om plezier te maken", zegt Lien. "We gaan toch een feestje bouwen, zoals we van plan waren", reageert Jasper. "Voor mij persoonlijk is dit nieuws niet echt een domper op de feestvreugde."

"Het is verschrikkelijk dat zoiets gebeurt op een festival. Maar de organisatie kan dit soort dingen niet vermijden. Ze hebben geen vat op hoe mensen zich gedragen", vindt Tine. "Ik denk dat het feest voor de meeste mensen gewoon doorgaat, al is het voor de familie en vrienden van het slachtoffer wel tragisch."

Kevin Major geeft toelichting in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen