Videospeler inladen...

Wat hebben festivalgangers over voor Tomorrowland? "Wij hebben alles samen elk 2.500 euro betaald"

Festivals zijn een dure hobby als je er de halve wereld voor afreist. Op Tomorrowland in Boom lopen meer dan 200 verschillende nationaliteiten rond. Vaak hadden ze al een pak geld over om alleen al in ons land te geraken. "Ik heb er jarenlang voor gespaard", zegt Mary uit Zuid-Korea. "We hebben er een extra job voor moeten nemen", vertrouwen enkele Australiërs ons toe die elk 2.500 euro betaald hebben.

Een kleine rondvraag bij festivalgangers uit alle windstreken leert dat iedereen vindt dat Tomorrowland behoorlijk veel geld kost. Zowel vooraf, wat betreft de tickets en verplaatsing naar Boom, als op het terrein zelf, qua eten en drinken. Maar de bezoekers die we hebben gesproken, vinden unaniem dat Tomorrowland het waard is om diep in de buidel te tasten. Zeker de buitenlandse festivalgangers zien het als een "once in a lifetime"-ervaring. Ze zoeken daarom een extra job om hun "minivakantie" naar Tomorrowland te betalen. Of ze rekenen op wat steun van hun ouders.

"Cashless" betalen met "pearls"

Op het terrein en de camping van Tomorrowland betaal je met "pearls". Festivalgangers kunnen via een oplaadpunt de chip in hun festivalbandje opladen voor een bepaald bedrag, dat ze overschrijven van hun bankrekening. Die som geld wordt omgezet in "pearls", tegen een wisselkoers van 1,6 euro voor 1 pearl.

Geen klassieke festivalbonnetjes dus, wel een cashless betaalsysteem. Wie na afloop van het festivals nog "pearls" over heeft, krijgt het overeenkomstige bedrag weer teruggestort, of kan ervoor kiezen om een deel ervan storten aan een van de goede doelen waar Tomorrowland mee samenwerkt.

Geen cash of bonnetjes dus op Tomorrowland, maar een fictieve munt. Die heeft volgens festivalgangers het voordeel van de duidelijkheid: wie het niet gewend is om te rekenen in euro hoeft dat tijdens het festival ook niet te doen.

Het nadeel is dan weer dat festivalgangers minder het gevoel hebben dat ze weten hoe veel geld ze uitgeven. "Nochtans moet je wanneer je iets te eten of drinken bestelt, telkens twee keer je bandje scannen: één keer voor je aankoop, en één keer ter bevestiging daarvan. Je krijgt dan telkens je resterend tegoed aan "pearls" te zien op het schermpje van de kassa. Op die manier kan je je budget in de gaten houden", reageert Debby Wilmsen van Tomorrowland.

De meeste festivalgangers doen wel aan budgetbeheer door een vast bedrag per dag als tegoed op hun festivalbandje te zetten, en geen extra geld bij op te laden als alle "pearls" zijn uitgegeven. Anderen proberen dan weer stiekem eten of drank binnen te smokkelen om de kosten wat te drukken. "Door onze voorraad aan te kopen in de supermarkt geven we per dag maximum 20 euro per persoon uit op het festivalterrein", geven twee festivalgangers uit Singapore toe.

Bekijk hier de volledige reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen