Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Trump is een pak slimmer dan men denkt

De Amerikaanse president Donald Trump lag deze week onder vuur omdat hij op Twitter een aantal gekleurde Democratische Congresleden had aangeraden "terug te keren naar eigen land". Racisme volgens velen. Auteur David Neyskens van de klassiek-liberale denktank Libera! is het daar niet mee eens. Volgens hem gaat het vooral om strategie.

Als het je niet aanstaat, dan kan je altijd vertrekken. Het is een zinnetje dat wel eens gebruikt wordt in een bedrijf. Of in een huisgezin waar een 24-jarige nog thuis woont en zich niet aan de regels houdt. Het is een gevaarlijke zin die al eens gezegd wordt wanneer er een conflict is tussen mensen.

Als de president van de Verenigde Staten er dan nog een zinnetje aan toevoegt, raakt het een gevaarlijke grens. Zeker in de huidige tijd, waar velen, vooral zij die zich aan de progressieve kant van het politieke spectrum bevinden, lichtgeraakt en "woke" zijn. En in het bezit zijn van een Twitteraccount. Ja, bevriende tweeps ter rechterzijde, naar het schijnt zijn er ook linkse mensen met een Twitteraccount.

"The Squad" zijn geen doetjes

"We’re going to impeach the motherf*cker’!" (Rashida Tlaib)

"On 9/11, some people did something" (Ilhan Omar)

"We don’t need black people, that don’t want to be a black voice" (Ayanna Pressley)

"The United States is running concentration camps on our Southern border” (Alexandria Ocasio-Cortez)

Dit zijn uitspraken van vier progressief-Democratische dames die zetelen in het Amerikaanse Congres. Ze noemen zichzelf "The Squad". The Squad bestaat uit Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Ayanna Pressley en Alexandria Ocasio-Cortez. Deze laatste is, naast een groot politiek talent, zonder meer de bekendste van het viertal. Een lieveling van de media ook. Zij slaagde er afgelopen weekend nog in van Nancy Pelosi net niet expliciet te beschuldigen van racisme.

Pelosi, gealarmeerd door peilingen afgenomen bij "swing voters" (mensen die soms Republikeins, soms Democratisch stemmen), wees de vier dames terecht nadat The Squad tegen een wet over grensbescherming had gestemd. “Het zijn vier mensen en dat is het aantal stemmen dat ze hebben”. Pelosi heeft namelijk door dat de links-progressieve koers waar The Squad voor staat, zeer gevaarlijk is voor de politieke toekomst van de gematigde Democraten in haar fractie.

Wanneer je politieke vijanden vechten laat je ze best vechten, of niet?

Niet in de wereld van Donald Trump, hij ging eerst Pelosi verdedigen en deed er daarna zoals we weten een schep bovenop.

Hierdoor werden de Democraten, samen met de bevriende media, verplicht om de vier dames te omarmen. Men speelde opnieuw hetzelfde geluidsbandje af. Trump is een racist, "He wants to Make America White Again".... Dat zijn commentaren die in feite zelfs niks meer betekenen. Men roept het zo vaak en zo luid, dat écht racisme compleet ondergesneeuwd raakt.

Want Trump wil Amerika niet opnieuw blank maken. (Hoe zou hij dat doen trouwens?) Hij is een nationalist die van zijn land houdt. En daar behoren alle Amerikanen toe, ook mensen met een andere huidskleur dan de zijne. Hij heeft wel een probleem met illegale massa-immigratie, maar dat is geen racisme. De rest is show en retoriek. 

Pure strategie

De strategie van Trump is duidelijk, het is zijn doel om van de vier bovengenoemde dames het gezicht te maken van de Democratische Partij. 

The Squad en Trump zijn dus objectieve bondgenoten. The Squad wil dat de Democratische partij een linkse partij wordt, waarbij Obama verbleekt tot een gematigde centrist. Terwijl Obama in 2008 zeker en vast tot de linkerzijde van de Democratische partij kon gerekend worden. Om  nog maar te zwijgen over Bill Clinton en zijn centrum(-rechtse) New Democrats in de jaren 90.

De Democraten lopen in de val van Trump, ze verdedigen en omhelzen The Squad. Ook de Democratische presidentskandidaten, ze nemen het (extreem-)linkse programma van The Squad over. Denk aan gratis gezondheidszorg voor illegalen, reparaties voor het slavernijverleden, kinderen verplichten om uren in een bus te zitten om raciaal gemengde scholen te bekomen, 70% belastingsschijf.... Allemaal zaken waar Democraten in het verleden voor pasten, maar waar velen nu gretig in meelopen. 

Trump komt als winnaar uit de bus

Intussen staat Trump in de belangstelling, al moet hij wel (achteraf) zijn achterban corrigeren als die op een wat te spontane en enthousiaste manier "Send them (dat zijn dan de dames van The Squad) Back!" beginnen te roepen op een Trump-rally. Maar hij slaagt er vooral in om mooie economische cijfers voor te leggen, met recordlage werkloosheidcijfers en lonen die in meer dan tien jaar niet meer zo hard gestegen zijn. Én hij start geen nieuwe oorlog.

De tevredenheidscijfers, nog steeds relatief laag, blijven evolueren in positieve richting en vooral de tevredenheid over de economie doet het goed. Uiteindelijk kan deze laatste echt beslissend zijn. Want ondanks het feit dat het land hopeloos verdeeld is, is er nog steeds een middengroep die het verschil zal maken in november 2020. Als het economisch goed gaat, hebben deze mensen geen zin in avontuur.

Dit valt trouwens ook de eerste zwarte miljardair Robert Johnson, een Democraat, op. Hij vindt de Democraten te links en vraagt zich af of ze nog wel naar het centrum kunnen komen. Ondertussen merkt hij op dat de zwarte gemeenschap het onder Trump economisch beter doet dan ooit.

Trump wil er nog vier jaar bijdoen, hij zal dus er dus alles aan doen om The Squad niet weg te sturen, maar hij zal ze in het centrum van de belangstelling proberen te houden. Het is een beproefde tactiek in de Amerikaanse politiek, die teruggaat op Nixon en Franklin Roosevelt. Trumps geluk is dat zijn politieke en mediatieke tegenstanders er gretig in meegaan.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen