Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Watersnood heeft nu al 164 levens gekost in Zuid-Azië en ook zeldzame neushoorns zijn het slachtoffer

Het aantal dodelijke slachtoffers van de hevige moessonregens en overstromingen in India, Bangladesh, Nepal en Pakistan is opgelopen tot 164. Er zijn ook zeker tien zeldzame neushoorns gestorven in het overstroomde nationaal park Kaziranga. Dat is het belangrijkste leefgebied van de bedreigde eenhoornige neushoorn.

Al meer dan een week zijn grote delen van het stroomgebied van de rivieren Ganges en Brahmaputra in Noord-India, Nepal, Pakistan en Bangladesh overstroomd. Er woeden daar hevige moessonregens en veel rivieren zijn buiten hun oevers getreden. (Lees verder onder de foto).

Deze vrouw is net bevallen toen ze met een bootje op weg was naar een ziekenhuis in Assam.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

In totaal zouden er nu al zeker 164 mensen omgekomen zijn. In Nepal zijn 90 doden geteld, in de deelstaat Assam in het noordoosten van India zeker 50 en de overige doden vielen in Bangladesh en in het Pakistaanse deel van de betwiste regio Kashmir. 

In Assam zijn bijna vijf miljoen mensen in 3.700 dorpen getroffen door het stijgende waterpeil. Meer dan 147.000 mensen hebben een toevlucht gezocht in de 755 opvangkampen die de lokale overheid er heeft opgezet. In de Indiase deelstaat Bihar zijn 2,5 miljoen mensen getroffen. 

Zeldzame neushoorn deelt in de klappen

Bij al dat menselijk leed is er ook aandacht voor het lot van de bedreigde Indiase eenhoornige neushoorn. In het nationaal park Kaziranga in Assam zouden er al zeker tien dode exemplaren zijn teruggevonden. Een groot deel van dat park is overstroomd door de rivier Brahmaputra. (Lees verder onder de foto).

De populatie van de eenhoornige neushoorn had zich de voorbije decennia wat hersteld.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Die rhinoceros unicornos was ooit een belangrijk onderdeel van de fauna in de valleien van de Ganges en de Brahmaputra, maar door de jacht en het verdwijnen van hun biotoop is het aantal de voorbije eeuw fors teruggedrongen. De voorbije jaren was het aantal neushoorns opnieuw gestegen naar 2.500, dat is een derde meer dan enkele decennia geleden.

Ongeveer 1.800 exemplaren leven in het Kaziranga-park, maar dat staat nu onder water. Dat park is overigens het belangrijkste leefgebied van die neushoorns in Zuid-Azië. Er zijn er ook nog wel enkele in Nepal en Bangladesh, maar niet zo veel. 

Moessonregens leveren tussen juni en september ongeveer 80 procent van het regenwater van Zuid-Azië. Dat is van levensbelang voor de landbouw en voor de mensen in de regio, maar tegelijk gaan die regens vaak gepaard met forse overstromingen en aardverschuivingen. Vorig jaar zijn er 1.800 mensen gestorven bij overstromingen. Er wordt ook veel schade aangericht aan de landbouw. Zo is Assam het belangrijkste kweekgebied van thee in India. Meer dan de helft van alle Indiase thee komt uit die deelstaat en miljoenen mensen zijn daar voor hun inkomen afhankelijk van het werk in de theeplantages. 

Een vrouw plukt thee in een plantage in de noordelijke Indiase deelstaat Assam.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen