Minister van Financiën Philip Hammond wil niet werken onder Boris Johnson.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Conservatieve kopstukken willen uit Britse regering als Boris Johnson premier wordt

Minister van Financiën Philip Hammond en zijn collega van Justitie David Gauke zullen ontslag nemen als partijgenoot Boris Johnson het dinsdag haalt als opvolger van premier Theresa May. De eis van Johnson dat het land op 31 oktober uit de EU stapt met of zonder overeenkomst, is er voor hen te veel aan.

Philip Hammond was op Financiën een kopstuk in de regering van premier Theresa May, maar hij denkt er niet aan om te blijven zitten als Boris Johnson dinsdag verkozen zou worden tot nieuwe leider van de Conservatieve partij en premier wordt. 

In dat geval zal ik dinsdag mijn ontslag aanbieden aan premier Theresa May, zegt Hammond die op die manier wil vermijden dat hij ontslagen zou worden door Boris Johnson. Als huidig minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt premier zou worden, wil Hammond de situatie nog bespreken.

Hammond vindt dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober niet zonder een begeleidend akkoord met Europa uit de EU mag stappen. Zoniet zou dat volgens hem grote schade aanrichten aan de economie en de welvaart van het land. Hammond probeert in het Lagerhuis over de partijgrenzen heen een meerderheid rond zich te krijgen om dat "no deal "-scenario te laten verbieden en te verhinderen dat Johnson het parlement zou opschorten.

(Lees verder onder de foto).

Twee kandidaten voor het Britse premierschap: Boris Johnson en Jeremy Hunt.
AFP or licensors

Nu al gedoemd om te mislukken?

Philip Hammond staat niet alleen. Ook minister van Justitie David Gauke wil niet dienen onder Boris Johnson. Wellicht geldt dat ook voor diens tegenkandidaat voor het premierschap Jeremy Hunt. Ook minister van Economie Greg Clark en diens collega van Ontwikkelingssamenwerking Rory Stewart zouden wellicht ontslag nemen of door Boris Johnson ontslagen worden als die laatste premier zou worden.

Johnson heeft geëist dat iedereen die minister wil worden in zijn regering, zich akkoord verklaart met het plan om op 31 oktober uit de Europese Unie te stappen, met of zonder akkoord. Die datum is voor hem heilig en hij eist loyauteit van zijn ministers. 

Er dreigt dus een flinke stoelendans volgende week en sommigen spreken al van een leegloop van de regering mocht Johnson aan het langste eind trekken. Volgens de krant The Sunday Times zouden overigens zes Conservatieve parlementsleden bij een overwinning van Johnson uit de partij stappen en overlopen naar de pro-Europese Liberal Democrats. Dat zou Johnson meteen een pyrrusoverwinning bezorgen, want ook nu al heeft de Conservatieve regering van premier May geen meerderheid in het Lagerhuis. 

Meest gelezen