Videospeler inladen...

"Avengers: Endgame" meest succesvolle film aller tijden; Marvel stelt nieuwe Blade en vrouwelijke Thor voor 

"Avatar" is naar de kroon gestoken door "Avengers: Endgame". Die film heeft wereldwijd het meeste geld ooit opgebracht. En er staan nog nieuwe Marvel-projecten op stapel: de reeks rond vampierenjager Blade wordt nieuw leven ingeblazen en er komt een vierde film over dondergod Thor, waarin diens vriendin de hamer zal hanteren.

"Avatar", het ecologische sciencefictionsprookje van James Cameron uit 2009 kreeg niet enkel twee Golden Globes en drie Oscars maar bracht in tien jaar tijd wereldwijd 2,789 miljard dollar (2,486 miljard euro) op. Dat record is nu gebroken door de Marvel-film "Avengers: Endgame", die nog maar dertien weken in de bioscoop loopt en al boven dat bedrag uitkomt met 2,79 miljard dollar (2,487 miljard euro). Daarmee wordt "Avengers" de "grootste" film ooit. Er is wel een "maar": bij de vergelijking met "Avatar" is geen rekening gehouden met de inflatie.  

Filmkenner Ward Verrijcken had dit al voorspeld. "Avengers" is het slot van een hele reeks films, de casting, regie, cliffhangers zitten allemaal goed en er is niet op een dollar gekeken: volgens geruchten zouden de twee laatste "Avengers"-films samen een miljard dollar hebben gekost om te maken.

Op de Comic Convention, kortweg Comic-Con, in Californië, de grootste strip-, entertainment- en fanbeurs ter wereld heeft Marvel Entertainment nog meer plannen toegelicht. De firma is bekend van zijn succesvolle strips en films over superhelden met hun feilbare kantjes.

De fans van Marvel -en die zijn met heel veel- hoeven niet te treuren na "Avengers: Endgame", de laatste in de filmreeks over superhelden als Thor, Iron Man en Captain America. Er zijn namen, casts en logo's bekendgemaakt van de superheldenfilms die in 2020 en 2021 uitgebracht zullen worden. Meest in het oog springend: er komt een vierde Thor-film, met Natalie Portman in de hoofdrol, én er wordt nieuw leven geblazen in de reeks rond vampierjager "Blade", waarvan in de jaren 90 en 2000 drie films gemaakt zijn.

Een vrouw als Thor

In november 2021 verschijnt een vierde film in de reeks rond superheld Thor, de god van de donder in de Noorse en Germaanse mythologie: "Thor: Love and Thunder". De Amerikaanse actrice Natalie Portman zal de hoofdrol vertolken. Met andere woorden: Thor zal voor het eerst een vrouw zijn.

In twee eerdere Thor-films speelde Natalie Portman de rol van Jane Foster, de (menselijke) vriendin van Thor. De vierde film baseert zich op de stripreeks van Jason Aaron waarin Jane Foster de hamer van Thor overneemt, als hij zichzelf daartoe niet meer in staat acht. "Dit voelt heel goed. Ik heb toch altijd een beetje hamernijd gehad", grapte Portman op het podium.

Ook Chris Hemsworth, die in de voorgaande films de rol van Thor op zich nam, zal in de vierde film te zien zijn.

Bekijk hieronder Natalie Portman, de vrouw met de hamer:

Videospeler inladen...

Blade komt terug

Een complete verrassing was het toen acteur Mahershala Ali het podium in San Diego opwandelde en zonder enige toelichting een petje op zijn hoofd zette met het logo van "Blade" op. In de jaren 90 en 2000 werden drie films gemaakt over de vampierenjager. Het was niet bekend dat de reeks een nieuw leven zou krijgen.

"Blade" is een halfvampier die zelf de strijd aangaat met vijandige vampiers.  De eerdere drie films -"Blade" in 1998, "Blade II" in 2002 en "Blade: Trinity" in 2004- hadden Wesley Snipes in de hoofdrol. Voor de vierde film zal Mahershala Ali in de huid van Blade kruipen. Ali was onder meer te zien in de reeks "The 4400" en won twee Oscars voor zijn rol in "Moonlight" (2017) en "Green Book" (2019).

Het is nog niet duidelijk wanneer de vierde "Blade"-film in de zalen zal komen.

Invision

Wat heeft Marvel nog in de pijplijn zitten?

Marvel kondigde nog heel wat andere nieuwe projecten aan. Zo zijn een maand geleden de opnames gestart van "Black Widow", met Scarlet Johansson als Natasha Romanoff, nog zo'n Avengers-superheld. Die film staat gepland voor mei 2020.

In november 2020 moet "The Eternals" in de zalen komen. Daarin spelen Angelina Jolie, Richard Madden, Kumail Nanjiani en Salma Hayek een groep onsterfelijke ruimtewezens. "We weten wat we jullie verschuldigd zijn, dus we gaan allemaal keihard werken", beloofde Jolie aan de fans.

In februari 2021 is het de beurt aan "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings", een film over het Marvel-personage Shang-Chi, een meester in kung fu. Het is de eerste keer dat het personage op het witte doek tot leven zal komen. De Chinees-Canadese acteur Simu Lu kruipt in de huid van Shang-Chi.  

Zijn verder ook nog bevestigd: een nieuwe "Fantastic Four" en ook "Black Panther", "Captain Marvel", en "Guardians of the Galaxy" krijgen sequels. Voor Disney+, de streamingdienst van moederbedrijf Disney, maakt Marvel nieuwe tv-series: "Loki", "Hawkeye" en "What If".

Marvel Cinematic Universe

Het zogenoemde Marvel Cinematic Universe omvat intussen 22 films en is verreweg de meest succesvolle filmfranchise aller tijden. Wereldwijd brachten ze bijna 20 miljard euro in het laatje. De reeks begon in 2008 met de eerste "Iron Man"-film. Daarna volgden films over onder anderen Thor, The Incredible Hulk en Captain America. Al die superhelden samen vormen The Avengers. Van die Avengers zijn 4 films gemaakt.

"Avengers: Endgame", dat eerder dit jaar uitkwam, is de allerlaatste in het rijtje. Alle verhaallijnen waar sinds 2008 naartoe gewerkt werd, komen hierin samen.  

Alle Avenger-films komen overigens uit de koker van één superproducent, Kevin Feige, die al die films geweldig goed heeft gepland.

Meest gelezen