Kattenopvangcentra kunnen toestroom katten amper aan: "Water staat ons aan de lippen"

Dierenasielen trekken aan de alarmbel in De Zondag. Ze vangen ontzettend veel katten op. Eigenaars nemen te vaak een huisdier zonder na te denken over de gevolgen. De verplichte sterilisatie van poezen biedt voorlopig geen soelaas. 

"Het water staat ons aan de lippen." Aan het woord is Sabine Bovend'aerde, coördinator van "Zwerfkat in Leuven". Die organisatie zoekt opvangplaatsen voor zwerfkatten en hun kittens en zorgt intussen voor de verplichte sterilisatie, registratie, spuitjes en eventuele medicatie. "Ik ben op Facebook lid van een pagina voor uitbaters van asielen en opvangcentra. Op die pagina wordt de ene noodkreet na de andere gepost", zegt Bovend'aerde.    

Het oeps-nestje

Waarom zoveel mensen hun kat of kitten komen dumpen in het asiel? "De wegwerpmaatschappij. Mensen nemen een kat in huis, maar staan vooraf niet stil bij de dagelijkse zorg. Soms komt er een baby bij, en de kat moet plaats ruimen. Of het baasje is oud en zorgbehoevend, en er is geen opvang voor de trouwe kat", legt Bovend'aerde uit. Maar het grootste probleem is het gebrek aan sterilisatie: "De kat blijkt plots drachtig, werpt jongen en mensen zitten met een oeps-nestje. En die kittens worden dan weer weggeschonken zonder dat ze gesteriliseerd zijn. Of erger nog: ze komen op straat en krijgen zelf elk jaar meerdere nestjes." 

Meer controles en meer geld

"De sterilisatie-verplichting bestaat wel, maar er wordt gewoon niet op gecontroleerd", zegt Bovend'aerde. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) begrijpt de verzuchting van de asielverantwoordelijken. "In de volgende legislatuur moet er meer geld vrijgemaakt worden, zodat we meer controles kunnen doen, vooral bij professionele kwekers of verkopers", zegt Weyts. "Daarnaast willen we ook meer ondersteuning bieden aan de asielen, en hen meer middelen geven." Hoeveel extra budget er zal komen, kan Weyts nog niet zeggen. "Dat is afhankelijk van de volgende Vlaamse regering."  

Meer werkingsmiddelen klinkt de asielen als muziek in de oren. Want de kosten zijn hoog, vertelt Bovend'aerde. "Slechts een zevende van ons budget bestaat uit subsidies, die we krijgen van de stad. De rest van de kosten dragen we door benefietacties en giften."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen