AFP or licensors

Klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt eerste Franse Vrijheidsprijs

In Normandië heeft Greta Thunberg de “Prix Liberté” ontvangen, uit handen van twee veteranen van de geallieerde landing in 1944. De 25.000 euro schenkt ze aan klimaatorganisaties uit het zuiden.

Jongeren tussen 15 en 25 overal ter wereld konden meestemmen voor de allereerste “Prix Liberté”, een initiatief van Normandië, samen met mensenrechtenorganisaties. Normandië, waar 75 jaar geleden de geallieerden landden om de Duitsers te verdrijven en een eind te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde op D-day, 6 juni 1944.

Het was in Caen in Normandië dat Greta Thunberg de Vrijheidsprijs in ontvangst nam. Daar waren twee veteranen bij aanwezig: de Fransman Léon Gautier van het Kieffer-commando, een groep Fransen die deelnam aan D-day, en Charles Norman Shay, een Amerikaan van inheemse afkomst. “Ik heb als soldaat gevochten voor de vrijheid, maar dat heeft geen enkele zin als onze moeder Aarde zwaar verwond raakt,” zei Shay.

Klimaatverandering zal conflict veroorzaken

Greta Thunberg antwoordde: “Het minimum wat we kunnen doen om deze veteranen te eren is te stoppen met de planeet te vernietigen.” Volgens haar is het verband tussen “de ecologische en klimatologisch urgentie en massale migratie, honger en oorlog nog altijd niet evident voor veel mensen, en dat moet veranderen.”

Lees door onder de foto:

AFP or licensors

De Prix Liberté is 25.000 euro waard. Greta Thunberg geeft het geld aan "vier organisaties die voor klimaatrechtvaardigheid werken in het zuiden, dat al getroffen is door de klimatologische en ecologische noodtoestand.”

Greta Thunberg (16) is bekend geraakt met haar vrijdagse schoolstaking voor het klimaat. Intussen heeft ze de Zweedse middelbare school afgerond en neemt ze een jaar pauze om zich fulltime aan de klimaatzaak te wijden. In september neemt ze deel aan een buitengewone klimaattop bij de VN in New York.  

Meest gelezen