AFP or licensors

Nieuwe president Zelenski wil ook parlement in Oekraïne veroveren

Drie maanden na zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen, wil de Oekraïense president Volodimir Zelenski ook een meerderheid in het parlement in de wacht slepen. Zelenski riep meteen na zijn aantreden als president vervroegde parlementsverkiezingen uit. Zijn partij is de grote favoriet.

Tijdens zijn inauguratiespeech kondigde president Zelenski meteen vervroegde parlementsverkiezingen aan. Zelenski werd bekend als tv-acteur en comedian, hij heeft geen politieke ervaring, en zijn gloednieuwe partij Dienaar van het Volk heeft ook geen zetels in het parlement. Het parlement is hem dus niet erg gunstig gezind. Om de beloofde economische hervormingen door te voeren, wil Zelenski dus snel een meerderheid behalen in het parlement.

Zelenski versloeg president Porosjenko drie maanden geleden met 73 procent van de stemmen. Hij beloofde het corrupte systeem te breken, de macht van de oligarchen aan te pakken en Oekraïne economisch weer op de rails te krijgen. Het feit dat hij geen politieke ervaring heeft en dus volgens velen ook niet gecorrumpeerd is, heeft veel Oekraïners overtuigd om hem een kans te geven. Door snel vervroegde verkiezingen te organiseren, hoopt Zelenski zijn agenda te kunnen uitvoeren.

Nieuwe, onervaren gezichten

Zelenski's partij Dienaar van het Volk bestaat uit veelal nieuwe, politiek totaal onervaren gezichten. Er rijzen dan ook vragen over hoe bekwaam zij zullen zijn in het parlement. De uitdagingen zijn groot: corruptie is nog steeds alomtegenwoordig en in het oosten van Oekraïne woedt al meer dan vijf jaar een oorlog tegen pro-Russische rebellen. Het conflict kostte al aan meer dan 13.000 mensen het leven.

Zelenski houdt een harde lijn aan tegen Rusland. En voorlopig ziet het er niet naar uit dat er verbetering op komst is in de relaties tussen de twee buurlanden. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft geleid tot een dieptepunt in de relaties van Rusland met het Westen. 

Absolute meerderheid of niet?

Volgens de peilingen haalt Zelenski's Dienaar van het Volk mogelijk net wel of net niet een absolute meerderheid. Als hij een coalitie moet vormen, wordt er vooral gekeken naar de partij Golos (De Stem) Ook dat is een gloednieuwe partij die pleit voor politieke vernieuwing. Boegbeeld is de Oekraïense rockster Svjatoslav Vakartsjoek. Maar het is niet duidelijk of zijn partij de kiesdrempel van 5 procent zal halen. Zo niet, lijkt de partij Vaderland van oudgediende Joelija Timosjenko een logische partner. Maar dat zou niet geheel stroken met het mantra van Zelenski om enkel nieuwe gezichten te introduceren in het parlement en de regering.

Mogelijk wordt de openlijk pro-Russische partij Oppositieplatform - Voor Leven de tweede grootste. Die wordt geleid door een vriend van de Russische president Poetin, de oligarch Viktor Medvedtsjoek. De partij zou kunnen rekenen op heel wat stemmen in het Russischtalige oosten van Oekraïne. Europese Solidariteit, de partij van de vorige president Porosjenko, zou ook de kiesdrempel halen.

Bekijk de video: Marijn Trio legt in drie minuten uit waarom Oekraïne ook voor Europa belangrijk is.

Videospeler inladen...

Meest gelezen