Videospeler inladen...

Verslaggever Gitte Van Hoyweghen op Tomorrowland: "Praten over drugsgebruik is het nieuwe normaal aan het worden"

Drugs hebben vrijdag vermoedelijk het leven gekost aan een 27-jarige bezoeker van het dancefestival Tomorrowland in Boom. Onze reporter Gitte Van Hoyweghen sprak op het dancefestival met bezoekers en stelde vast dat er opvallend openlijk gepraat wordt over drugsgebruik. "Ik was daar zelf een beetje verbaasd over", zegt Van Hoyweghen. "De schroom rond drugsgebruik lijkt te verdwijnen, het is het nieuwe normaal aan het worden."


Nadat vorig jaar twee vrouwelijke Tomorrowland-bezoekers stierven aan een watervergiftiging na xtc-gebruik, is dit weekend vermoedelijk een 27-jarige bezoeker van het dancefestival Tomorrowland overleden na drugsgebruik.

Op het festivalterrein, provinciaal Domein De Schorre in Boom, is het nieuws bij de tienduizenden Tomorrowland-bezoekers uit de hele wereld nog niet echt doorgedrongen, stelt VRT NWS-verslaggever Gitte Van Hoyweghen vast. 

Niet verbaasd

“Het verbaast me wel, want iedereen zorgt hier voor elkaar”, zegt een festivalbezoekster die helemaal uit Australië naar Boom is gekomen voor Tomorrowland. “Iedereen is vriendelijk, er is veel eerste hulp, dus ik ben wel verbaasd”, zegt ze voor de camera van VRT NWS. 

Dat het overlijden vermoedelijk drugsgerelateerd is, verbaast de Australische en een vriendin die meegereisd is dan weer niet, “want iedereen neemt drugs, en niet iedereen doet dat even verantwoordelijk”, klinkt het.

Bekijk hieronder de reportage die Van Hoyweghen maakte op Tomorrowland en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Geen schroom meer

Wat Gitte Van Hoyweghen opvalt, is het gemak waarmee de festivalbezoekers op Tomorrowland over drugs praten. "Het is niet zo dat we honderd interviews hebben gedaan en dat er vijf mensen iets over wilden zeggen. Neen, dit zijn echt alle mensen die we hier als eersten gesproken hebben en die daar meteen over praatten."

Vijf jaar geleden probeerde Van Hoyweghen ook bij de festivalgangers van Tomorrowland te peilen naar drugsgebruik. "Toen wou niemand erover praten." Maar nu kreeg de verslaggever dus heel eenvoudig festivalbezoekers voor de microfoon die openlijk over drugs durven te praten.

Bekijk hieronder wat Gitte van Hoyweghen live in "Het Journaal" zei en lees verder voor de reactie van de organisatie:

Videospeler inladen...

De organisatie van Tomorrowland voert al jaren een nultolerantiebeleid tegenover drugs. Dat herhaalt woordvoerder Debby Wilmsen. Ze benadrukt dat drugs illegaal en gevaarlijk zijn, én een maatschappelijk probleem. 

“We zitten hier met 80.000 mensen op het terrein. Allemaal meerderjarige festivalgangers. We hopen dat die hun gezond verstand gebruiken. Als organisatie sensibiliseren en informeren we over drugs: we zeggen dat drugs gevaarlijk zijn en dat het feestje over kan zijn als je betrapt wordt door de politie.”

Wilmsen zegt dat het festival ook een hele goede samenwerking heeft met de politie, die zoveel mogelijk op drugsbezit controleert. Ten slotte voegt Wilmsen eraan toe dat Tomorrowland zwaar investeert in mooie decors, een goeie line-up van artiesten en lekker en gezond eten. “We willen dat onze bezoekers dáárvan genieten en dat drugs niet nodig zijn.”

Drugsgebruik op festivals, onze wetenschapsjournalist Koen Wauters geeft meer uitleg:

Videospeler inladen...

Meest gelezen