Videospeler inladen...

Opnieuw massaal protest in Hongkong: Chinese "ambassade" werd omsingeld

In de autonome regio in het zuiden van China zijn opnieuw honderdduizenden opposanten op straat gekomen. Ze eisen verkiezingen voor een echt parlement. Het hoofdkwartier van de politie en de Chinese vertegenwoordiging werden omsingeld, maar niet bestormd. De politie poogt met traangas en rubberkogels de menigte uiteen te jagen.

Uren geleden heeft zich opnieuw een massa betogers verzameld in een park in Causeway Bay op Hong Kong Island. Van daaruit zijn ze massaal westwaarts getrokken. De betoging is daar officieel ontbonden op de plaats waar de politie dat had bevolen. Op die manier wou de politie vermijden dat de demonstranten opnieuw zouden oprukken naar de wijken Central en Admiralty waar de overheidsgebouwen gevestigd zijn. Bij een van de vorige betogingen was het parlement ingenomen en beschadigd.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Veel betogers waren echter via zijstraten verder opgerukt tot in de regerings- en zakenwijken van Hongkong. Zo hadden daar onder meer de straten bezet rond het hoofdkwartier van de politie en rond de officiële vertegenwoordiging van de Chinese regering, wat officieus als "ambassade" zou kunnen omschreven worden. Die gebouwen worden echter niet bestormd, al is in de buurt wat schade aangericht aan beveiligingscamera's. Ook is het grote embleem van de Volksrepubliek China boven de ingang van het gebouw met zwarte verf beklad.

De politie wil de betogers daar nu verjagen met traangas en heeft ook geschoten met rubberkogels. In Yuen Long, in het noorden van het gebied niet ver van de grens met China, zijn dan weer betogers aangevallen door gemaskerde bendes. Volgens sommige bronnen zouden de aanvallers leden zijn van de triades of lokale maffia. Wie hen heeft ingehuurd, is niet bekend. 

Volgens de organisatoren waren er op de officiële betoging eerder meer dan 430.000 mensen opgedaagd en dat ondanks de grote hitte in Hongkong. Naast jongeren waren er ook veel oudere betogers aanwezig en dat toont aan hoe diep het ongenoegen zit. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Wij willen een echt parlement"

Zeker is dat het vertrouwen tussen een groot deel van de bevolking en de politieke leiders in Hongkong volledig zoek is. Werd er de voorbije weken vooral betoogd om het omstreden wetsvoorstel dat uitlevering van verdachten aan China wou mogelijk maken, tegen te houden, dan zijn die eisen nu breder geworden.

Zo willen veel opposanten ook dat huidig regeringsleider Carrie Lam ontslag neemt omdat ze te veel de kaart van het Chinese regime zou trekken. Vandaag gaan die eisen echter nog verder: zo willen veel betogers dat het "parlement" -de LegCo of Legislative Council- ontbonden wordt en vervangen wordt door een echt parlement dat rechtstreeks verkozen zou worden door de inwoners. 

Nu wordt slechts de helft van de leden van de LegCo rechtstreeks verkozen. De andere helft wordt aangeduid door "functionele groepen" belangengroepen van de zakenwereld, de banken, medici, academici en dergelijke. Die laatste groep zou meer geneigd zijn om in het Chinese spoor te lopen, aldus veel opposanten.

Toch zit niet iedereen in Hongkong op die lijn. Gisteren was er een -veel kleinere- betoging van enkele tienduizenden pro-Chinese manifestanten. Andere Hongkongers vinden dan weer dat het protest negatieve gevolgen heeft voor het toerisme en het zakenleven in Hongkong. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder beelden van het protest in Hongkong:

Videospeler inladen...

Meest gelezen