Videospeler inladen...

Overlijden Tomorrowland-ganger wellicht gevolg van drugsgebruik, vijf anderen op intensieve zorg binnengebracht 

De 27-jarige man die vrijdag onwel werd op het festival Tomorrowland en nadien overleed, is vermoedelijk gestorven door druggebruik. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van de wetsdokter, laat het parket van Antwerpen weten. Afgelopen weekend zijn nog vijf andere festivalgangers binnengebracht op de afdeling intensieve zorg van ziekenhuizen in de omgeving.

Het slachtoffer, een 27-jarige man uit India, werd vrijdag onwel op het festivalterrein en werd ter plaatse nog gereanimeerd. Later overleed hij in het ziekenhuis.

Het parket van Antwerpen startte meteen een onderzoek en uit de eerste politionele vaststellingen en de bevindingen van de wetsdokter "blijken ernstige aanwijzingen van een druggerelateerd overlijden", klinkt het.

Verder toxicologisch onderzoek moet definitief uitsluitsel geven. De onderzoeksrechter voert nu een onderzoek naar feiten van handel van verdovende middelen met de dood tot gevolg. "Het onderzoek spitst zich nu toe op de personen die drugs hebben verstrekt aan het slachtoffer", zegt parketwoordvoerster Stéphanie Chomé. Er zijn nog geen verdachten in het vizier.

Vijf anderen op intensieve

Dit weekend werd een vijftigtal festivalbezoekers naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Dat meldt het Vlaamse Kruis.

Naast de overleden Indiër, werden vijf festivalbezoekers binnengebracht op de afdelingen intensieve zorg van ziekenhuizen in de omgeving:  vier bij het het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en één bij het AZ Rivierland in Rumst.

Twee van hen zijn intussen ontslagen uit het ziekenhuis, twee anderen liggen nog altijd op de afdeling intensieve zorg en één iemand ligt nog in het ziekenhuis maar niet de afdeling intensieve zorg. Meer details over hun toestand worden niet vrijgegeven.

Vorig jaar overleden twee vrouwelijke festivalgangers van Tomorrowland door watervergiftiging na xtc-gebruik. 

"Blijven inzetten op sensibiliseren en informeren rond drugs"

Tomorrowland gaat blijven inzetten op het sensibiliseren en informeren rond drugs. Dat zegt woordvoerster Debby Wilmsen als reactie op het nieuws dat de dood van de 27-jarige man zeer waarschijnlijk te maken heeft met druggebruik.

"In ons krantje, op de applicatie en in de boodschappen via direct mailing hebben we eigenlijk altijd al over ons drugsbeleid gecommuniceerd. De drugstonnen (waarin bezoekers anoniem hun drugs kunnen achterlaten, red.) en de duidelijke communicatie over onze nultolerantie is er ook steeds geweest", aldus Wilmsen.

"Nieuw dit jaar zijn de zwarte banners op het festivalterrein", met de boodschap "Dear friend, it's not safe to take drugs. Take care of yourself and each other" (Beste vriend, het is niet veilig om drugs te nemen. Zorg voor jezelf en voor elkaar).

Voor het tweede festivalweekend volgende week blijft het drugsbeleid van Tomorrowland ongewijzigd. Sinds het begin is er bovendien een nultolerantie voor drugs op het festival. "We geloven daar ook echt in, samen met de politie", zegt Wilmsen. "Als je betrapt wordt met drugs, gaat je bandje uit en word je buitengezet."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Debby Wilmsen (Tomorrowland): "We hopen altijd dat de festivalgangers, allemaal meerderjarigen, hun gezond verstand gebruiken":

Videospeler inladen...

Meest gelezen