Videospeler inladen...

Partij van president op weg naar ruime zege in Oekraïne, maar haalt Zelenski ook een meerderheid?

In Oekraïne is de pro-westerse partij van president Volodymyr Zelenski volgens exitpolls de grote winnaar van de parlementsverkiezingen. Zijn Dienaar van het Volk-partij zou uitkomen op 44 procent van de stemmen, terwijl het pro-Russische oppositieblok het met zo’n 11,5 procent zou moeten stellen. Het wordt nu spannend: haalt Zelenski met zijn piepjonge partij een meerderheid of niet?

“Het is in ieder geval een heel grote overwinning voor president Zelenski”, zegt VRT NWS-expert Jan Balliauw. “Want Zelenski’s partij, Dienaar van het Volk - naar de gelijknamige TV-serie waarin hij de president speelde - is pas eind maart opgericht”, legt Balliauw uit.

De partij bestaat dus nog geen 4 maanden en scoort nu al sterk. Maar het valt af te wachten of de partij een absolute meerderheid haalt in het parlement. In het halfrond zijn 450 zetels te verdelen, maar 26 worden niet ingevuld omdat die in de Krim, Donetsk en Loegansk liggen, gebieden die gecontroleerd worden door de Russen.

De facto zijn er dus 424 zetels te verdelen. Dat gebeurt deels volgens een proportioneel stelsel (225 zetels) en deels (199 zetels) volgens een meerderheidsstelsel. Bij de zetels die volgens het proportionele stelsel worden verdeeld, heeft de partij van Zelenski al een absolute zekerheid. Maar de definitieve verdeling van de zetels die verdeeld worden via het meerderheidsstelsel is veel moeilijker te voorspellen. Daarvoor moeten we de definitieve uitslagen afwachten, die deze nacht verwacht worden.

Afwachten

“Volgens voorlopige berekeningen zou Zelenski 140 zetels behalen via meerderheid, hij heeft er dus nog 73 nodig om een absolute meerderheid te hebben”, rekent Jan Balliauw uit. “Het is dus nog afwachten of Zelenski als president de handen vrij heeft, of dat hij een coalitie moet sluiten met één van de andere partijen die over de kiesdrempel zijn geraakt.” 

Zelenski schuift de strijd tegen corruptie en het einde van de oorlog tegen de separatisten in het oosten naar voren als prioriteiten. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn bij dat conflict zowat 13.000 mensen om het leven gekomen.

Meest gelezen