PS-voorzitter Elio Di Rupo sluit gesprekken met N-VA niet meer uit: “Als men ons uitnodigt, zullen we erop ingaan”

PS-voorzitter Elio Di Rupo toont zich bereid om met de N-VA rond de tafel te gaan zitten voor de federale regeringsvorming. Als de informateurs hem uitnodigen, zal Di Rupo aanschuiven aan de onderhandelingstafel, zei de voorzitter van de Franstalige socialisten op de Belgische feestdag.

Elio Di Rupo was als één van de vele hoge gasten aanwezig bij het nationale defilé in Brussel. De collega’s van de Franstalige omroep RTBF vroegen de oud-premier wat hij vond van de opmerkelijke oproep van koning Filip aan de politici, om aan de slag te gaan 

Di Rupo antwoordde dat de politici die oproep letterlijk moeten nemen: “De koning wil dat de dames en heren die politieke verantwoordelijkheid dragen met elkaar praten”, aldus Di Rupo.

Rondetafelgesprekken

Maar de vraag moet dan wel van de informateurs komen en niet van bijvoorbeeld N-VA zelf. "De koninklijke informateurs lijken te willen komen tot rondetafelgesprekken. Als dat het geval is, gaan we praten", belooft Di Rupo. 

Hij voegt eraan toe niet te weten wie de andere partijen zijn die rond de tafel plaatsnemen. Het is in elk geval geen categoriek neen meer om te praten met de Vlaams-nationalisten, merkt de RTBF op.

Dat de formatiegesprekken erg traag op gang komen, is volgens Di Rupo eigen aan de verkiezingsuitslag. "De resultaten zijn wat ze zijn. Er zijn vandaag verschillende partijen die in aanmerking komen om een belangrijke rol te spelen, maar voor wie de doelstellingen en gevoeligheden verschillend zijn. Er is dus veel meer tijd nodig om te convergeren, om de verschillende standpunten te delen".

Meest gelezen