100.000 kijklustigen wonen nationaal defilé bij in Brussel

Zo'n 100.000 kijklustigen zijn vanmiddag naar Brussel gekomen om er het defilé bij te wonen en deel te nemen aan het Feest in het Park in het kader van de nationale feestdag. Dat blijkt uit een eerste telling van de politie van Brussel. Het defilé stond in het teken van 75 jaar bevrijding.

Het nationaal defilé ging rond 16 uur van start met het militair defilé, met onder meer troepen te voet, veteranen, de marine en een luchtdefilé.

Thema dit jaar was de 75-jarige herdenking van de bevrijding van België na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het defilé werden vijftig oud-strijders gehuldigd die mee hebben gedaan aan de bevrijding van België in 1944.

Ze kwamen aan in oude Willys Jeeps, werden persoonlijk begroet door koning Filip en kregen een luid applaus van het publiek. Een colonne met een eskadron van een twintigtal historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog reed ook mee in het defilé. 

Bekijk hier het moment waarop de oud-strijders werden gehuldigd door de koning en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Burgerlijk defilé en feest

Na het militaire defilé was het de beurt aan het burgerlijk defilé, met politie, douane, brandweer, civiele bescherming, B-FAST en het Rode Kruis. De slogan van het nationaal defilé was 'Samen voor de vrijheid en de veiligheid van ons allemaal'.

Daarnaast is er vandaag het Feest in het Park . De feestzone strekt zich uit van aan het Justitiepaleis tot aan het federaal parlement. Op het programma staan een hele reeks gratis, ludieke en folkloristische activiteiten.

Bekijk hier het verslag van het defilé uit "Het Journaal" en lees eronder verder over het begin van de dag:

Videospeler inladen...

Elisabeth in the picture

De festiviteiten op de nationale feestdag begonnen vanochtend met de traditionele Te Deum-viering in de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal. Koning Filip, koningin Mathilde en hun kinderen hebben de viering bijgewoond. Daarbij viel het op dat kroonprinses Elisabeth nadrukkelijk naar voren werd geschoven.

Bekijk wat verslaggever Pascale Mertens hierover zei in "Het Journaal" en lees eronder verder: 

Videospeler inladen...

De koninklijke familie werd bij aankomst luid toegejuicht en nam na afloop van de plechtigheid ruim de tijd om het talrijk opgekomen publiek te begroeten. Volgens een schatting van de aanwezige politie waren er meer dan duizend mensen opgedaagd om het vorstenpaar en hun kinderen te begroeten.

(Lees verder onder de foto van de koningin, de koning en kroonprinses Elisabeth.)

Belga

Het Te Deum werd bijgewoond door ontslagnemend premier Charles Michel (MR) en ministers Geens (CD&V), Reynders (MR), De Crem (CD&V)  en Marghem (MR). Ook Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) was aanwezig.

In zijn oproep tot het gebed vroeg kardinaal Jozef De Kesel om te bidden voor "degenen die ons regeren": "Moge God hen bijstaan en helpen te werken in het belang van iedereen en in het belang van alle gemeenschappen en burgers van dit land. Mogen wij ons zelf ook kunnen engageren voor een meer menselijke en broederlijke samenleving, een samenleving gebouwd op het respect voor de anderen en op de solidariteit met de anderen."

Bekijk hieronder een montage van de hoogtepunten van het defilé:

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de volledige uitzending over het nationaal defilé:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen