Vincent Van Quickenborne hekelt "te linkse" koers van Open VLD

Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne vindt dat zijn partij de voorbije jaren te veel naar links is opgeschoven. Dat zegt hij bij VTM Nieuws. Hij vindt dat het tijd is voor een nieuwe partijvoorzitter en overweegt om zich kandidaat te stellen bij de voorzittersverkiezingen.

"Onze partij verliest jaar na jaar kiezers. In 2004 haalden we 24 procent, nu staan we op 13 procent. De partij moet van koers veranderen", aldus Van Quickenborne. "Onze partij is veel te veel naar links opgeschoven en daar betalen we nu de tol van."

Volgens Van Quickenborne zijn er nogal wat voorbeelden van een te links parcours. "Nog niet zo lang geleden bleek dat iemand die jarenlang werkloos was geweest meer pensioen kreeg dan een zelfstandige. Op dat ogenblik moet je durven zeggen dat die zelfstandige meer pensioen moet krijgen en dat het pensioen van die werkloze wat moet dalen. Dat niet meer durven zeggen, is een slag in het gezicht van alle werkende Vlamingen."

Er zijn veel mensen die aan mijn mouw trekken. Ik ben daar inderdaad mee bezig, ik denk erover na.

Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne

Van Quickenborne noemt de voorzittersverkiezingen volgend jaar een opportuniteit om de partij opnieuw meer naar rechts te doen gaan. Hij vindt het nog te vroeg om zich officieel kandidaat te stellen, maar overweegt het wel. "Er zijn veel mensen die aan mijn mouw trekken. Ik ben daar inderdaad mee bezig, ik denk erover na. Ik denk dat elke liberaal die ziet wat er met onze partij gebeurd is, zich geroepen moet voelen om verantwoordelijkheid te nemen."

Met zo'n kritiek vanuit de eigen rangen moet huidig voorzitter Gwendolyn Rutten zich aangesproken voelen. Al wil Vincent Van Quickenborne de verantwoordelijkheid niet volledig op haar afschuiven. "Als je kijkt naar het parcours van de laatste jaren, is dat niet terug te wijzen naar één persoon. Dat zou te gemakkelijk zijn." 

Meest gelezen