Videospeler inladen...

Kuifmakaak Rojo ontsnapt uit Planckendael, maar wordt snel weer gevat

In de zoo van Planckendael is vanmorgen een aap ontsnapt uit zijn verblijf. Het - ongevaarlijke - dier, een 20 centimeter grote kuifmakaak, ging op avontuur in een nabijgelegen woonwijk. Daar werd hij verdoofd en hij is terug naar zijn familie gebracht.

Vanochtend rond 10.00 uur merkten verzorgers dat Rojo, een driejarige kuifmakaak, niet meer bij zijn familie zat. Omdat er een gracht langs het verblijf loopt, werd er aanvankelijk voor verdrinking gevreesd, maar de politie en Planckendael zetten samen een zoekactie op poten. Rojo is zo'n 20 centimeter groot en ongevaarlijk, maar buurtbewoners kregen de oproep om het aapje niet in het nauw te drijven, en de politie van Mechelen te verwittigen als ze hem zagen.

Even later werd Rojo gelokaliseerd in een woonwijk aan de Muizenvaart, waar hij op een dak kroop. De bewoners waren niet aanwezig. Werkmannen die aan een naburig huis herstellingen uitvoerden, kregen de vraag om even te stoppen en het aapje niet af te schrikken. Het duurde even, maar uiteindelijk kon Rojo rond 13.30 uur verdoofd worden. De politie bracht de kleine kuifmakaak terug naar Planckendael, waar hij bij zijn familie werd gelegd, zodat hij bij hen kon ontwaken. Rojo hield geen verwondingen over aan zijn ontsnapping.

Over hoe Rojo is kunnen ontsnappen, tast Planckendael nog in het duister. "We dachten dat hij onder de afsluiting gekropen was, maar dat staat niet vast. We gaan dit uitzoeken", zegt woordvoerster Ilse Segers. Het verblijf zou in de loop van de week weer geopend worden voor het publiek.

 Herbekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Ook vorig jaar ontsnapte er een dier in Planckendael. Toen kon een leeuwin haar kooi verlaten door een menselijke fout en urenlang vrij rondlopen. Na twee mislukte verdovingspogingen werd ze uiteindelijk doodgeschoten.

Meest gelezen