Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Absolute meerderheid binnen handbereik voor partij van Oekraïense president Zelenski

In Oekraïne stevent de gloednieuwe partij van president Volodimir Zelenski af op een absolute meerderheid bij de parlementsverkiezingen. Dat zou de eerste keer zijn sinds de onafhankelijkheid bijna 30 jaar geleden.

Volodimir Zelenski, een bekende komiek en tv-acteur, werd drie maanden geleden tot president van Oekraïne verkozen. Meteen na zijn eedaflegging kondigde hij nieuwe parlementsverkiezingen aan, want zijn gloednieuwe partij Dienaar van het Volk had geen zetels in het parlement.

Zelenski hoopte op een absolute meerderheid in het parlement, om geen coalitiepartners te moeten zoeken en zo voor een echte breuk met het verleden te kunnen zorgen. Zijn partij heeft daarvoor 226 van de 450 zetels in het parlement nodig.

Op basis van de gedeeltelijke resultaten en berekeningen door de Oekraïense media lijkt die absolute meerderheid binnen handbereik. Als Dienaar van het Volk die absolute meerderheid inderdaad binnenhaalt, zou dat de eerste partij zijn die daar in slaagt sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991. Dienaar van het Volk laat bij de verkiezingen de partij Europese Solidariteit van ex-president Petro Porosjenko ver achter zich (bijna 9 procent), alsook die van ex-premier Joelija Timosjenko (7,5 procent).

Met een absolute meerderheid in het parlement wordt het ook gemakkelijker voor Zelenski om de beloofde economische hervormingen door te voeren en de welvaart in het land te verhogen. Oekraïne is momenteel een van de armste landen in Europa. De nieuwe president wil ook de wijdverspreide corruptie in het land aanpakken. Wat de oorlog in het oosten van Oekraïne betreft, stelt Zelenski zich hard op tegen Rusland.

VIDEO: Waarom Oekraïne ook belangrijk is voor Europa

Videospeler inladen...

Meest gelezen