Martel uw planten niet langer door ze te sproeien, maar bedek de blote aarde 

Tijdens lange periodes van droogte raken onze grondwater­reserves stilletjesaan uitgeput, vaak met een sproeiverbod tot gevolg. Volgens landschapsarchitect Louis De Jaeger is er een alternatief voor het sproeien van je tuin: de blote aarde bedekken.  

Beeld je in dat je poedelnaakt gedropt wordt in het midden van de woestijn. De zon brandt op heel je lichaam. Wat is het eerste dat je gaat zoeken? Water en schaduw. Och ja, en misschien ook kleren. Helaas pindakaas, die zal je jammer genoeg niet vinden, je zit immers in het midden van de woestijn, of was je dat al vergeten? Het enige wat je rest, is hopen dat er een of andere god je water en verfrissing zal geven met een magische tuinslang, anders ben je morsdood binnen de week.

Voilà, nu weet je perfect hoe dat plantje in je tuin zich voelt. Het staat in het midden van de blote aarde, te blaken in de zon. De zon begint met de bovenste laag van de aarde uit te drogen en voor je het weet, zit je tot enkele tientallen centimeters diep met een quasi dode droge laag.

Gelukkig speelt de tuineigenaar in dat geval af en toe voor god en geeft dat plantje of struikje op tijd en stond een sprenkeling water. Het plezier is van korte duur, de volgende dag krek hetzelfde scenario. Uitgeput van de vorige dag, en de dagen ervoor, en de weken ervoor, ontsnapt het plantje elke dag ei zo na aan de dood.

Mensen hebben niet door dat ze planten enorm martelen door ze te besproeien

Keer op keer klagen mensen dat hun planten te snel doodgaan en deze week zal dat net zo zijn. Wat ze niet doorhebben, is dat ze de planten eigenlijk enorm aan het martelen zijn. De plantenvakbond zou wellicht pleiten voor het laten afmaken in plaats van ze een hele zomer lang iedere dag letterlijk een druppeltje hoop te geven. Een plant of struik planten in de blote aarde kan je bijna vergelijken met een cavia in de oven zetten en je afvragen waarom zij ongelukkig is hoewel je af en toe een glas water over haar gooit.

Het is enorm belangrijk dat je in de meeste gevallen de blote aarde te allen tijde bedekt houdt met een zo dik mogelijke laag mulch: organisch materiaal zoals houtsnippers, stro, gemaaid gras, snoeiafval. De aarde is als een mens: in de winter wil je een zo dik mogelijke laag tegen de kou, in de zomer zo’n groot mogelijke parasol. In de tuin komen beide gelukkig op hetzelfde neer. Een zeer simpel trucje dat velen enorm veel tuinslangtijd zal besparen, alsook de waterrekening zal verlagen.

Je bespaart tuinslangtijd door de blote aarde te bedekken 

Onze grondwaterreserves raken stilletjes aan uitgeput, wetenschappers trekken al meerdere jaren aan de alarmbel. Op den duur wordt het zo problematisch dat water een fossiele brandstof aan het worden is. Het is dan ook uit den boze om kostbaar water te gebruiken om je hosta’s water te geven. Nadat je je plant hopelijk op de juiste plek hebt gezet, isoleer je de grond best zo dik mogelijk. Op die manier blijft het vocht in de bodem, hebben de helpende bodemorganismen een goede omgeving, warmt de bodem niet zo snel op en koelt hij ook minder snel af in de winter. Je planten zullen nog zo gelukkig zijn, en jij ook. Waar wacht je op, deze week komt er een hittegolf! Bedek je tuin!

© fotototo - creative.belgaimage.be

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen