Derde bad voor potvis Valentijn: "Geurhinder is nu volledig weg"

Potvis Valentijn, die 30 jaar geleden aanspoelde in Oostduinkerke en al een tijdje ligt te weken in een bad met zuurstofwater, krijgt een derde bad vandaag. "De geurhinder is nu volledig weg."

Valentijn de Potvis, die 30 jaar geleden op het strand van Oostduinkerke aanspoelde, ligt al weken in een speciaal bad. Dat zorgt ervoor dat zijn vet en vlees oplost, waardoor zijn botten proper worden. Die worden nu aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent schoongemaakt, zodat ze in het  Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke kunnen worden tentoongesteld.

Spoelen en zonnen

De botten worden vandaag afgespoten en zullen weer weken in een bad met zuurstofwater. Opvallend is dat de kuip waar Valentijn in ligt, nu onder de zon wordt gezet. "Dat zorgt voor een extra ontvetting, en zal de botten ook doen bleken. Zo worden ze mooi wit, klaar om op te zetten", zegt Patrick Vervaert van de afdeling morfologie. Deze stap zal ook een aantal weken duren, de botten zullen wekelijks gecontroleerd worden. "Als dat klaar is, dan kunnen we de botten drogen en daarna kan het puzzelen beginnen", aldus Vervaert.

Lang proces

De mensen van de UGent zijn al maanden bezig met Valentijn: "Het is een hele klus die niet in 1-2-3 klaar is. Maar het is wel een leuk project, we zijn dan met iets bezig", lacht Vervaert. 

kasto80

Meest gelezen