Oly Ilunga
AFP or licensors

Ebola-epidemie leidt tot onenigheid in de Congolese regering en het ontslag van een minister

In Congo heeft minister van Volksgezondheid Oly Ilunga ontslag genomen nadat president Félix Tshisekedi had aangekondigd dat hij voortaan zelf verantwoordelijk is voor de coördinatie van de strijd tegen de ebola-epidemie in zijn land. Ilunga voelt zich miskend. Hij zou ook onder druk zijn gezet om een tweede vaccin tegen ebola toe te laten.

"Ik trek mijn conclusies uit uw beslissing om de reactie op de ebola-epidemie onder uw directe controle te plaatsen en meen dat die beslissing onvermijdelijk zal leiden tot een schadelijke kakofonie. Daarom bied ik mijn ontslag aan als minister van Volksgezondheid", schrijft Ilunga in zijn ontslagbrief.

Ik trek mijn conclusies uit uw beslissing om de reactie op de ebola-epidemie onder uw directe controle te plaatsen

Congolese oud-minister Oly Ilunga

"De ebolacrisis is geen humanitaire crisis. Ze is een crisis voor de volksgezondheid die plaatsvindt in een milieu dat gekarakteriseerd wordt door problemen met de veiligheid", aldus Ilunga. Hij laakt dat er van verschillende kanten druk wordt gezet om van de ebola-epidemie een humanitaire crisis te maken, waardoor een parallel systeem op poten gezet wordt dat het bestaande gezondheidssysteem niet versterkt.

Hij herhaalt zijn verzet tegen de uitrol van een nieuw experimenteel ebolavaccin van het Belgische Janssen Pharma­ceutica. "Het is een illusie dat een nieuw vaccin dat wordt aangeboden door actoren met een manifest gebrek aan ethische waarden, door met opzet informatie niet door te geven aan de gezondheidsautoriteiten, een beslissende invloed zal hebben op de controle van de huidige epidemie", schrijft hij. Wat Hij daarmee bedoelt, is niet helemaal duidelijk.

Tot nu toe houdt het Congolese ministerie van Volksgezondheid vol dat het enig toegelaten vaccin dat van de farmagroep Merck is. Nog volgens het ministerie zijn tot nu toe al 169.976 mensen gevaccineerd.

De ebola-epidemie in het oosten van Congo brak een jaar geleden uit en heeft al 1.700 mensenlevens geëist. Vorige week nog bestempelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de situatie als een "internationale gezondheidscrisis". Enkele dagen eerder was een eerste ebola-dode gevallen in de grensstad Goma.

De regering moet blijk geven van  leiderschap en samenhang tijdens de strategische gesprekken met de partners bij de strijd tegen ebola 

Congolese oud-minister Oly Ilunga

President Tshisekedi zal voor de strijd tegen ebola worden geadviseerd door een expertencomité onder leiding van de directeur van het "Institut national de recherche biomédicale" in Kinshasa, die zijn sporen heeft verdiend bij onderzoek naar de allereerste ebola-uitbraak, in 1976. In de entourage van dat expertencomité zitten naar verluidt figuren die vóór de introductie van een tweede ebolavaccin zijn.

"De regering moet blijk geven van  leiderschap en samenhang tijdens de strategische gesprekken met de partners bij de strijd (tegen ebola (red.)", schrijft Ilunga nog in zijn ontslagbrief.

Meest gelezen