Eendjes sterven door warm weer en weinig regen in Wemmel

Afgelopen weekend zijn er opnieuw eenden gestorven in de parkvijver achter het gemeentehuis van Wemmel. Vorige zomer stierven er zo'n 100 eenden in de Wemmelse vijvers. De vogels sterven aan botulisme, een spieraandoening. De gemeente volgt de sterftes van de eenden op.

In de vijvers drijven dode eenden en dat veroorzaakt onrust bij de voorbijgangers: "Het is heel triest om zo'n eend te zien sterven. Deze ligt hier te sterven, wellicht aan botulisme", zucht wandelaarster Flor Cué-Rico uit Koningslo, die 40 jaar in Wemmel woonde en heel regelmatig in het park achter het gemeentehuis van Wemmel wandelt. "Dit dier is ten dode opgeschreven", vult ze aan. 

Botulisme

Botulisme is een spieraandoening bij watervogels die veroorzaakt wordt door een bacterie in zuurstofarm water. De eenden sterven dus door verlamming. "Het warme weer en weinig regen, zijn zoals steeds de oorzaak van de sterfte", vertelt burgemeester van Wemmel, Walter Vansteenkiste (Lijst Burgemeester Wemmel). "De twee fonteinen in de vijver draaien nochtans op volle toeren voor maximale zuurstofinbreng in het water. Het is heel moeilijk om het probleem aan te pakken."

Extra maatregelen?  

"Het wordt komende week ook extra warm en nu maandag is er opnieuw overleg. Het zuurstofgehalte zal opnieuw worden gemeten", vult Vansteenkiste aan. "Vorig jaar zijn er extra pompen geplaatst om het zuurstofgehalte in de vijver te verhogen. Botulisme bij eenden is niet gevaarlijk voor de mens, maar eenden sterven er wel aan. Daarnaast vertelde een dierenarts me dat dit ook een vorm van natuurlijke selectie is, want het zijn de verzwakte dieren die eraan sterven."

 

Meest gelezen