Eerste tekenen van "droogtestress" bij bomen

Het is op dit moment nog niet zo erg als vorige zomer, maar de eerste tekenen van droogtestress bij bomen en struiken zijn er al. In Nederlands Limburg wordt er melding van gemaakt dat vooral veel sparren, en ook berken, sterven door de droogte.

We horen van Natuurpunt dat na de droogte van vorig jaar veel bomen het moeilijk hadden. Op dit moment is het nog niet zo erg als vorig jaar, maar de eerste signalen zijn er al wel.

"Bomen verliezen bladeren of vruchtjes die nog niet volgroeid zijn, zoals eikeltjes, of lindebomen die vliegertjes verliezen, zonder dat de zaadjes al rijp zijn. Eigenlijk zou dat in de herfst pas moeten gebeuren, dat het nu al gebeurt is een teken van droogtestress", zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg.

Ook netels zijn al verdord.  Dat zijn planten die op vochtige plekken staan, en die kunnen hun verdamping niet zo goed regelen, omdat ze in principe altijd vocht genoeg hebben. 

Naar een verschuiving van soorten bomen ?

Als deze droge en warme zomers zich doorzetten, gaan we een verschuiving krijgen, vermoedt Jos Ramaekers van Natuurpunt. "Planten die het moeilijk krijgen gaan vervanging krijgen door andere. Bijvoorbeeld een wintereik is meer een landklimaat met warme droge zomers gewend dan zomereiken. Dus zomereiken gaan afnemen en waarschijnlijk zullen wintereiken toenemen." Dat is wel een traag proces, dat jaren duurt. 

Meest gelezen