Videospeler inladen...

Het is niet te warm om buiten te spelen, maar hoe hou je het gezond bij 38 graden?

De grote vakantie is zeker voor de 245.000 Vlaamse kinderen die deze zomer op kamp zijn het uitgelezen moment om buiten te spelen en te ravotten. Maar als de temperaturen zoals deze week vlotjes boven de 30 graden klimmen, is het voor hun begeleiding opletten geblazen.

Het wordt warm deze week, heel warm. "Gisteren was het al warm, maar nog niet tropisch", zegt weervrouw Sabine Hagedoren, maar daar komt verandering in. "Vanaf vandaag en de komende dagen wordt het snikheet. Puffen en zweten.

Bijna ondraaglijk voor veel mensen, want we gaan richting de 38 en lokaal zelfs 39 graden tegen donderdag." Er wordt zelfs mogelijk een warmterecord gebroken.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Bij zulke temperaturen is het ook voor jeugdleiders niet evident om het hoofd koel te houden. "Het is belangrijk om voldoende te drinken bij dit hete weer en waakzaam te zijn voor wie het moeilijker heeft", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid. "Zorg ervoor dat ook kinderen regelmatig genoeg naar de waterfles grijpen, want zelf hebben ze niet altijd die reflex als ze enthousiast opgaan in het spel."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Moonens benadrukt dat het zeker niet te warm is om op kamp te gaan of buiten te spelen. "Het is belangrijk te blijven genieten van het mooie weer, maar zorg voor voldoende verfrissing en afkoeling", zegt hij. "Neem regelmatig pauzes in de schaduw en in de koelte." Hij raadt jeugdwerkers ook aan om de warmste momenten van de dag te vermijden.

Tips voor jeugdkampen

Heel veel Vlaamse kinderen zijn momenteel op kamp. Voor hen kan de hitte de plannen wat in de war sturen, want buitenactiviteiten bij 38 graden zijn niet evident. Maar de jeugdbewegingen in ons land hebben uiteraard tips en instructies klaar voor kampleiders om om te gaan met de hitte. Kinderen goed insmeren met zonnecrème, voldoende water voorzien, en zware activiteiten verplaatsen naar een frisser moment van de dag zijn enkele belangrijke adviezen.

"Het voordeel is dat we niet in snelheid gepakt worden", zegt Jan Van Reusel, de woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "De kampleiding weet het op voorhand. Ze hebben alle mogelijkheden om het programma aan te passen en hun organisatie erop te voorzien."

Als je de nodige maatregelen neemt, kom je die paar dagen wel goed door

Jan Van Reusel, Scouts en Gidsen Vlaanderen

"Dit soort ongemakken horen nu eenmaal bij het kampleven, als het wat warmer, natter of kouder is dan verwacht", aldus Van Reusel, die het heeft over drie grote elementen: het activiteitenprogramma aanpassen (lange tochten uitstellen bijvoorbeeld), "schaduw-smeren-drinken", en extra aandacht voor de voedselhygiëne.

Grote problemen verwacht hij niet. "Ik zeg niet dat er niet ergens een individueel geval zal zijn zoals een oververhitting. Maar dat zal niet op een andere schaal zijn dan thuis. Het kampleven is daarop geen uitzondering. Als je de nodige maatregelen neemt, kom je die paar dagen wel goed door."

Scouts en Gidsen Vlaanderen geeft deze tips op de website:

  • Voorzie genoeg drinkwater voor leden en leiding. Las van tijd tot tijd drinkpauzes in.
  • Tussen 11 en 15 uur doe je best geen zware inspanningen en blijf je best in de schaduw. Voorzie leuke, rustige activiteiten zoals massagesalon met modderbad, dammen bouwen of speel een gezelschapspel.
  • Laat leden zich voldoende insmeren met zonnecrème (min. factor 50) en zorg dat ze ook hun hoofd beschermen tegen de zon met petje, hoed of scoutsdas.
  • Kijk uit met stilstaand water. Plonsbadjes of zwembaden die te lang in de zon staan kunnen wel eens een bron van ziektekiemen zijn.
  • Let op voedselveiligheid.
  • Voorzie waterrijk vers fruit als vieruurtje (bv. watermeloen).
  • Let op met spelen met bruine zeep. Als je met bruine zeep op je lichaam in de zon loopt, kan je brandwonden oplopen. Gebruik liever badschuim.
  • Zet bidons met drinkwater in de schaduw en spoel ze regelmatig om infecties te voorkomen.

Bekijk hieronder de reportage uit Het journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen