Het leger zoekt jonge militairen:  provinciale opleidingscentra moeten de job aantrekkelijker maken

De top van het leger overlegt op dit moment met de provinciegouverneurs om in elke provincie een opleidingscentrum voor jonge rekruten te voorzien. Daardoor zouden kandidaten dichter bij huis hun opleiding kunnen volgen en dat moet het voor jongeren aantrekkelijker maken  om een militaire opleiding te beginnen, zegt ontslagnemend minister van Defensie Didier Reynders (MR).

Er zijn dringend nieuwe militairen nodig bij ons Belgisch leger. Vorige week kon VRT NWS interne cijfers inkijken waaruit bleek dat de komende 5 jaar 11.400 Belgische militairen met pensioen gaan. Daardoor zal het leger sneller leeglopen dan voorzien.

"Om die vertrekgolf te kunnen opvangen is het erg belangrijk om de job van militair aantrekkelijker te maken voor jonge mannen en vrouwen" zegt ontslagnemend minister van Defensie Didier Reynders (MR). Het leger denkt daarom aan provinciale opleidingscentra voor jonge rekruten.  Daardoor zouden kandidaten dichter bij huis hun opleiding kunnen volgen.

Het heeft geen zin om aan een jongere te vragen om dag na dag 200 kilometer te rijden om naar een opleiding te gaan.

Ontslagnemend minister van Defensie Didier Reynders (MR)

"Het is zeer belangrijk om dit te doen. Het heeft geen zin om aan een jongere te vragen om dag na dag 200 kilometer te rijden om naar een opleiding te gaan" besluit Reynders.

Overleg met de gouverneurs

De legerleiding overlegt op dit moment met de provinciegouverneurs over zo'n lokale opleidingscentra, maar ook over een gemeenschappelijk aanwervingspunt per provincie voor leger, politie, brandweer en douane. Want beter samenwerken tussen deze overheidsdiensten geeft mogelijkheden ook om de loopbaan mobieler te maken, zegt Reynders. "Je kan bijvoorbeeld je carrière starten bij defensie en daarna bij de federale politie werken of de brandweer of omgekeerd."  

De VSOA-defensie, de grootste vakbond van het leger reageert alvast positief op het plan om de opleiding per provincie te organiseren.  "Als we dicht bij huis kunnen leren of werken zorgt dat voor meer stabiliteit. Hopelijk zullen meer mensen daardoor in het leger blijven" vertelt Boris Morenville van VSOA-defensie.

Maar ook de samenwerking met de prive-sector moet intenser besluit Reynders. "Een van de opties zou dan zijn dat mensen uit privébedrijven gedurende enkele jaren bij defensie zouden kunnen komen werken."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen