© Eduardo Ripoll - creative.belgaimage.be

Puffen, blazen, zweten en smeren: hoe overleef ik de hitte en hoe kom ik de hete nachten door?

We beleven de komende dagen een hittegolf, met temperaturen tot 37 graden. Wat kan je doen om die wat draaglijker te maken? Wij zetten enkele tips op een rijtje.

De komende dagen stijgen de temperaturen tot (ver) boven de 30 graden Celsius. Niet iedereen kan hier fysiek even goed mee om. Welk effect heeft die hitte eigenlijk op ons lijf? Sportarts Frank Pauwels van Gezond Sporten Vlaanderen legt aan VRT NWS uit hoe ons lichaam reageert op hoge temperaturen.

Zomers zwoel buiten, dat betekent dikwijls helaas ook zomers zwoel binnen. De warmte blijft in huis plakken, en niet alleen overdag. Dat maakt het niet zo evident om de slaap te vatten. Met deze tips krijgt je jouw slaapkamer misschien toch wat koeler en raak je wat makkelijker in dromenland.

Nu we aan het begin van een hittegolf staan zullen veel mensen hun toevlucht nemen tot ventilatoren en airconditioning voor enige verkoeling. Maar hoe zit dat in deze coronatijden en hoe gebruik je die toestellen het best? 

Op mooie dagen vertoeven we graag in de zon. Een beetje vitamine D opdoen, lekker genieten. Maar nadien kunnen we ons vermoeid, duizelig of ziek voelen, we zeggen snel een “zonnesteek” te hebben. De zon kan ons danig van slag brengen. Wat moeten we verstaan onder een zonnesteek of zonneslag, hoe gevaarlijk is het, en hoe kan je het vermijden?

Smeren, smeren, smeren, dat is de boodschap die we van jongs af aan al mee krijgen. En dan hebben we het over zonnecrème. Omdat we het graag nog eens benadrukken, leggen we uit wanneer je het best smeert en hoeveel, en welke zonnecrème je het beste kan gebruiken.

Iedereen heeft er wel eens last van en tijdens de warme zomermaanden kan het grote proporties aannemen: zweten. Wanneer de temperatuur stijgt, produceren de zweetklieren in onze huid meer zweet. Wat is nu eigenlijk het nut van zweten, waarom zweten we soms overmatig, en vooral: valt er iets aan te doen?

Meest gelezen