HOUIN / BSIP

Puffen, blazen, zweten en smeren: hoe overleef ik de hitte en hoe kom ik de hete nachten door?

Met temperaturen die mogelijk tot 40 graden kunnen pieken, is het dezer dagen historisch warm in België. Maar wat kan je nu doen om deze hittegolf  wat draaglijker te maken? Wij zetten enkele tips op een rijtje.

Vandaag werd net geen 39 graden in Kleine Brogel en morgen zou het kwik wel eens de 40 graden kunnen aantikken.  Het is snikheet dus, en niet iedereen kan daar fysiek even goed mee om. Welk effect heeft die hitte eigenlijk op ons lijf? Sportarts Frank Pauwels van Gezond Sporten Vlaanderen legt aan VRT NWS uit hoe ons lichaam reageert op hoge temperaturen.

Naast de werkelijke temperatuur hebben de mannen en vrouwen van het weer het soms ook over gevoelstemperatuur. Dat is iets anders dan de werkelijke temperatuur. Als het donderdag 37 graden wordt, kan de gevoelstemperatuur best nog wat hoger liggen. VRT-weerman Bram Verbruggen verduidelijkt in "Nieuwe Feiten" op Radio 1 wat een gevoelstemperatuur van 40 graden en meer betekent.

Zomers zwoel buiten, dat betekent dikwijls helaas ook zomers zwoel binnen. De warmte blijft in huis plakken, en niet alleen overdag. Deze week zal het kwik 's nachts soms zelfs niet onder de 20 graden duiken. Dat maakt het niet zo evident om de slaap te vatten. Met deze tips krijgt u uw slaapkamer misschien toch wat koeler en raakt u wat makkelijker in dromenland.

Warme zomers betekenen doorgaans een stormloop op aircotoestellen en ventilatoren. In kantoren, ziekenhuizen en woningen draait de automatische airconditioning op volle toeren. Maar is dat wel zo gezond en hoe gebruik je een aircosysteem best? Peter Hellings, als neus-keel-oorarts verbonden aan Gasthuisberg in Leuven, gaf een tijd geleden aan VRTNWS meer uitleg.

Op mooie dagen vertoeven we graag in de zon. Een beetje vitamine D opdoen, lekker genieten. Maar nadien kunnen we ons vermoeid, duizelig of ziek voelen, we zeggen snel een “zonnesteek” te hebben. De zon kan ons danig van slag brengen. Wat moeten we verstaan onder een zonnesteek of zonneslag, hoe gevaarlijk is het, en hoe kan je het vermijden?

Smeren, smeren, smeren, dat is de boodschap die we van jongs af aan al mee krijgen. En dan hebben we het over zonnecrème. Omdat we het graag nog eens benadrukken, leggen we uit wanneer je het best smeert en hoeveel, en welke zonnecrème je het beste kan gebruiken.

Iedereen heeft er wel eens last van en tijdens de warme zomermaanden kan het grote proporties aannemen: zweten. Wanneer de temperatuur stijgt, produceren de zweetklieren in onze huid meer zweet. Wat is nu eigenlijk het nut van zweten, waarom zweten we soms overmatig, en vooral: valt er iets aan te doen?

Tijdens een VRT NWS Live heeft weervrouw Sabine Hagedoren een antwoord gegeven op veelgestelde vragen over de hitte die deze week in ons land is. Bekijk de vragen en de antwoorden in onderstaande video.

Video player inladen...