Videospeler inladen...

Tientallen gemaskerde en met stokken gewapende mannen vallen betogers aan in treinstation in Hongkong

In een treinstation in Hongkong hebben gisteravond tientallen gemaskerde mannen betogers aangevallen met stokken. Zeker 45 mensen raakten gewond. Mogelijk gaat het om leden van een criminele organisatie die door de overheid zijn gestuurd.

In Hongkong wordt al weken betoogd voor meer democratie. Ook dit weekend kwamen weer honderdduizenden mensen op straat. Daarbij vielen opnieuw gewonden, toen de politie traangas inzette om de betogers weg te houden van de overheidsgebouwen.

In het noorden van Hongkong vond dan weer een bizar incident plaats. Tientallen gemaskerde mannen vielen gisteravond in een treinstation betogers aan met stokken. Op beelden op sociale media is te zien hoe de mannen het station binnenstormen en betogers die op weg zijn naar huis, hardhandig met stokken en paraplu's te lijf gaan op de perrons, roltrappen en in een trein.

Zeker 45 mensen raakten gewond. 22 van hen lagen vanmorgen nog altijd in het ziekenhuis. Eén man is in kritieke toestand.

De aanvallers waren allen in het wit gekleed. Wie ze waren, is niet helemaal duidelijk, maar mogelijk gaat het om leden van een criminele organisatie. Die bendes worden in China wel vaker door de overheid ingezet om mensen bang te maken tijdens protestacties of sociale conflicten. Mogelijk is dat nu ook in Hongkong het geval geweest.

De politie kwam pas een uur na de feiten ter plaatse, toen de aanvallers al weg waren.

Videospeler inladen...

China veroordeelt aanval op "ambassade", Taiwan geweld op manifestanten

Na alweer een weekend van hevig protest heeft China de gebeurtenissen in Hongkong nog eens aangeklaagd. Met name de aanval op het gebouw van de Chinese vertegenwoordiging in Hongkong gisteren. Betogers gooiden onder meer met eieren naar het gebouw en spoten graffiti op de gevel.

Zulke aanvallen zijn "absoluut ontoelaatbaar", aldus de Chinese regering, en de schuldigen moeten worden gestraft. Peking roept de autoriteiten in Hongkong op om de nodige maatregelen te nemen om zo de veiligheid van de overheidsorganen te garanderen.

Taiwan van zijn kant veroordeelt dan weer het geweld van de politie tegen de manifestanten. "Het is erg om te zien hoe de rechtsstaat uitgehold wordt en de kloof tussen het volk en de regering in Hongkong groter wordt", tweette de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu. "De te kiezen weg is die van echte democratische verkiezingen, niet die van geweld op straat en in metrostations."

Het antiregeringsprotest in Hongkong is al sinds juni aan de gang. De aanvankelijke aanleiding was een wet die het mogelijk zou maken om inwoners van Hongkong uit te leveren aan het Chinese vasteland. Het wetsvoorstel is intussen ingetrokken, maar de betogers vinden dat onvoldoende. Ze eisen dat eerder opgepakte betogers vrijgelaten worden, willen echte verkiezingen en vragen om het ontslag van regeringsleider Carrie Lam.

Meest gelezen