Videospeler inladen...

Na Rusland, VS en China wil ook India landen op de maan: onbemand ruimteschip is onderweg

India heeft vanmorgen een onbemand ruimtetuig naar de maan gelanceerd. Als alles goed gaat, zal Chandrayaan 2 op 7 september op het maanoppervlak landen. India zou zo het vierde land worden dat een zachte landing kan maken op de maan. Twee weken lang zullen een maanlander en wagentje er wetenschappelijk onderzoek doen naar maanbevingen en de aanwezigheid van water.

Eén dag nadat de hele wereld de 50ste verjaardag van de eerste man op de maan heeft gevierd, is er alweer een ruimtetuig onderweg naar de maan. Om 11:13 uur onze tijd heeft de Indische ruimtevaartorganisatie ISRO een raket gelanceerd met aan boord de maansonde Chandrayaan 2.

India wil met deze missie het vierde land ooit worden dat een ruimtetuig op de maan kan laten landen. Tot nog toe zijn enkel Rusland, de Verenigde Staten en China daar al in geslaagd. Een poging van Israël eerder dit jaar mislukte.

Bekijk hier de eerste beelden (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Satelliet, lander en maanwagentje aan boord

Als alles goed gaat, zal Chandrayaan 2 pas volgende maand aankomen in een baan rond de maan. De sonde zal eerst nog 23 dagen rond de aarde blijven draaien, in cirkels, steeds verder weg van de aantrekkingskracht van de aarde. Daarna zal het toestel naar de maan vliegen om ook daar nog 18 dagen rond de maan te cirkelen, in steeds kleinere cirkels.

India heeft geen raket die krachtig genoeg is om rechtstreeks naar de maan te vliegen. Door de aantrekkingskracht van de aarde en de maan te gebruiken, kan tegelijk ook heel wat brandstof worden bespaard. De hele missie kost zo'n 140 miljoen dollar. 

Maanlander en rover van de Chandrayaan 2-missie (foto: ISRO)

Op 7 september moet de maanlander uiteindelijk afdalen naar het maanoppervlak, in de buurt van de zuidpool, om daar allerlei wetenschappelijke experimenten uit te voeren. Zo zal er gezocht worden naar water en mineralen en zullen ook de maanbevingen worden gemeten.

De maanlander heeft ook een rover, een maanwagentje, aan boord dat zo'n 500 meter ver kan rijden om stalen van het maanoppervlak te verzamelen. Tegelijk blijft er ook een satelliet op 100 kilometer boven de maan cirkelen. Daar heeft het Luikse bedrijf Amos onderdelen voor geleverd.

De lander en rover zijn voorzien om 2 weken lang onderzoek te doen, de lengte van één dag op de maan.Vorige week werd de lancering van Chandrayaan 2 op het nippertje nog afgeblazen, door een technisch probleem met de raket.

Meest gelezen