De Iraanse Revolutionaire Garde bij Stena Impero

Iran zegt 17 CIA-spionnen opgepakt te hebben, Trump ontkent ontmanteling van spionagenetwerk

Iran zegt dat het de voorbije maanden een spionagenetwerk van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft opgerold. 17 Iraniërs die voor de CIA werkten, werden opgepakt. Een aantal van hen werden al tot de doodstraf veroordeeld. Maar de Amerikaanse president Donald Trump ontkent en noemt de bewering van Iran "volledig vals".

Tussen maart 2018 en maart 2019 werden 17 Iraniërs gearresteerd bij de ontmanteling van een spionagenetwerk van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA, dat heeft het hoofd contraspionage van de Iraanse overheid verklaard. "Sommigen van hen werden ter dood veroordeeld, anderen kregen lange gevangenisstraffen", klonk het nog.

Trump: "Volledig vals"

Maar Trump ontkent het nieuws. "Het bericht dat Iran spionnen van de CIA heeft opgepakt, is volledig vals. Er zit geen enkele waarheid in. Het zijn alleen maar meer leugens en propaganda (zoals hun neergeschoten drone) van een religieus regime dat zwaar aan het falen is en geen idee heeft wat het aan het doen is. Hun economie is dood en wordt nog veel slechter. Iran is een grote ramp!", schrijft de president op Twitter. 

De relatie tussen de Verenigde Staten en Iran is erg gespannen, een jaar nadat Amerika zich heeft teruggetrokken uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015, en de sancties tegen het land opvoert. Iran houdt zich op zijn beurt daarom niet langer aan alle bepalingen uit dat akkoord.

Spanningen Golfregio

De spanningen tussen de VS en Iran zijn de laatste maanden duidelijk voelbaar in de Golfregio. De VS heeft eerder Iran beschuldigd van aanvallen op zes olietankers in de Straat van Hormuz, een erg belangrijke economische en strategische plaats waarlangs een vijfde van de olie wereldwijd wordt getransporteerd. Iran heeft die beschuldigingen telkens ontkend.  

Maar ook tussen het Verenigd Koninkrijk en Iran zit er een haar in de boter. Zo werkte het VK mee aan de inbeslagname van een Iraans schip eerder deze maand. De tanker Grace 1 zou op weg zijn geweest met olie naar Syrië en dat is niet toegestaan door de internationale sancties die de EU heeft uitgevaardigd tegen Syrië.

De Grace 1 werd toen in beslag genomen in Gibraltar, het hooggerechtshof van Gibraltar heeft intussen beslist om de inbeslagname van de tanker met dertig dagen te verlengen. Maar Iran ontkent dat het schip op weg was naar het land in oorlog. Teheran wil dat het schip wordt vrijgegeven.

Vergeldingsactie?

Het lijkt erop dat Iran als vergeldingactie de Britse olietanker Stena Impero vorige week in beslag heeft genomen. Volgens de Iraanse regeringswoordvoerder Ali Rabii was de inbeslagname een "wettelijke maatregel die noodzakelijk was om de regionale veiligheid te verzekeren".

Voorts zei de woordvoerder nog: "Alle landen die Iran oproepen om de olietanker vrij te geven, vragen we om dezelfde boodschap te verkondigen aan Groot-Brittannië". Daarmee verwees Rabii opnieuw naar de Iraanse olietanker die eerder deze maand door de Britse autoriteiten in Gibraltar aan de ketting werd gelegd.

Alle landen die Iran oproepen om de olietanker vrij te geven, vragen we om dezelfde boodschap te verkondigen aan Groot-Brittannië

Iraanse regeringswoordvoerder Ali Rabii

Het VK veroordeelt de inbeslagname van hun schip zeer scherp. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zei dit weekend nog dat het Iraans schip legaal in beslag werd genomen in de wateren van Gibraltar, terwijl hun schip, de Stena Impero, in strijd met het internationaal recht in beslag genomen werd in de Omaanse wateren. Op dit moment zit de Britse regering samen om te bekijken wat ze kunnen ondernemen tegen de inbeslagname van Iran. 

Grace 1
AFP or licensors

Meest gelezen