Videospeler inladen...

Israël breekt Palestijnse woonwijk af op Westelijke Jordaanoever, Palestijnen zijn woedend, VN is bezorgd

Israël is begonnen met de afbraak van een Palestijnse woonwijk aan de rand van Oost-Jeruzalem. De sloop krijgt internationaal kritiek want de gebouwen liggen buiten de stadsgrenzen van Jeruzalem (zoals Israël die getekend heeft), op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. 

Sinds de vroege ochtend breken slopers omringd door Israëlische militairen verschillende gebouwen in een Palestijnse woonwijk af. Volgens Israël staan ze te dicht bij de militaire grensmuur met de Westelijke Jordaanoever die Israël rond Jeruzalem heeft opgetrokken.

Het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde dat de gebouwen illegaal zijn en gaf de toestemming om een vijftiental gebouwen af te breken. Volgens de Israëlische minister van Veiligheid Gilad Erdan houden de "illegale gebouwen een ernstig veiligheidsrisico" in en kunnen ze "bescherming bieden aan zelfmoordterroristen en anderen die zich onder de gewone bevolking willen verbergen".

Hoewel de woonwijk binnen die grensmuur ligt, staan de gebouwen wel buiten de stadsgrenzen van Jeruzalem zoals Israël die eenzijdig getekend heeft. Ze staan in een zogenoemde "zone A" op de Westelijke Jordaanoever, waar de Palestijnse Autoriteit bevoegd is. De bewoners zeggen dat de Palestijnse Autoriteit hen de bevoegdheid gaf om daar te bouwen.

VN uit bezorgdheid over afbraak

Volgens de Verenigde Naties verliezen nu zo'n 20 mensen die al in de gebouwen woonden, hun huis. 350 anderen die in het bezit waren van een huis dat nog in aanbouw was of waarin ze nog moesten intrekken, zouden ook worden getroffen. De Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid geuit over de afbraak.

De Palestijnse Autoriteit veroordeelt de "misdaad" en roept de internationale gemeenschap op ertegen op te treden. De Palestijnen zijn ook bezorgd dat deze afbraakactie een precedent schept, waardoor Israël ook andere gebouwen die nog dicht bij de grensmuur staan, kan slopen.

Europa vraagt stopzetting sloopwerken

Ook de Europese Unie heeft aan Israël gevraagd om de "illegale" sloopwerkzaamheden van Palestijnse gebouwen bij Oost-Jeruzalem "onmiddellijk" stop te zetten. "Conform het oude Europese standpunt verwachten we dat de Israëli's onmiddellijk de lopende sloopwerkzaamheden stopzetten", zegt de woordvoerder van Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid. 

"De Israëlische kolonisatiepolitiek, met alle maatregelen die in die context zijn genomen, zoals gedwongen overplaatsingen, uitzettingen, sloopwerkzaamheden en inbeslagnames van woningen, is illegaal volgens het internationaal recht", zegt woordvoerster Maja Kocijancic nog.

 "Het voortzetten van deze politiek schaadt de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing en het perspectief op duurzame vrede. Het brengt ernstige schade toe aan de mogelijkheid dat Jeruzalem de toekomstige hoofdstad wordt van deze twee staten", zegt Kocijancic verder. "De meeste gebouwen liggen in zones A en B van de Westoever waar alle burgerlijke kwesties volgens het Oslo-akkoord onder de jurisdictie van de Palestijnse Autoriteit vallen."

Ook België tegen afbraak

Ook ons land veroordeelt de afbraak. "Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordelen de afbraak van drie waterreservoirs, 2500 bomen en een afsluithek in Dukaika, ten zuiden van Hebron op 4 juli. Ze maken deel uit van een humanitair project van OXFAM, gefinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking", laten ze in een verklaring weten.

"Het project werd uitgevoerd in 2015-2016 en had als doel graasweiden voor het vee te vrijwaren, hoofdzakelijke bron van inkomsten voor de 300 getroffen inwoners."

De nieuwe reeks afbraken en inbeslagnemingen van vitale infrastructuur worden "onaanvaardbaar" genoemd.  Ons land gaat dan ook zowel via de ambassadeur in Brussel als in Tel Aviv uitleg vragen aan de Israëlische regering en aansturen op compensaties.

Bekijk hier de eerste beelden:

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen