BELGA/HANDOUT

Laag waterpeil speelt Gentse haven parten: grote zeeschepen moeten deels in Terneuzen worden gelost

De grootste zeeschepen kunnen niet meer door het kanaal Gent-Terneuzen varen, want door de droogte is het waterpeil er gezakt tot onder 12,5 meter. Vooral schepen die moeten leveren bij staalbedrijf Arcelor Mittal ondervinden hinder. Die worden nu in Terneuzen gedeeltelijk uitgeladen zodat ze minder diep liggen.

Volgens North Sea Port, het havenbedrijf van Gent, Terneuzen en Vlissingen, is de waterstand nu al een drietal weken een probleem.

Volgens woordvoerder Johan Bresseleers is dat langer dan vorig jaar. "Op dit moment is de waterstand in het kanaal veel lager dan de 12,5 meter, zoals normaal. Vorig jaar was enkele keren gedurende een paar dagen. Dit is toch wel zeer uitzonderlijk."

"Dit betekent dat er voor een aantal schepen iets meer goederen in de Westerschelde moeten worden uitgeladen dan anders het geval is", aldus Bresseleers.

Meest gelezen