Videospeler inladen...

Twee granaten ontploffen op straat in Antwerpen, derde explosie in één week tijd

In Antwerpen is er vannacht opnieuw een explosie geweest. Deze keer ontploften twee granaten in de Marsstraat in Berchem. Zes auto's en twee huisgevels raakten beschadigd. Mogelijk is er geen verband met de ontploffingen vorige week in Willebroek en in Park Den Brandt, maar het is wel opvallend dat de laatste week drie explosies plaatsvonden in de omgeving van Antwerpen. De federale gerechtelijke politie voert het onderzoek naar de explosie van afgelopen nacht. 

De twee granaten ontploften rond 3.15 uur vanmorgen. "Bij aankomst stelde de politie twee vermoedelijke inslagen op de stoep vast", zegt Willem Migom, woordvoerder van de Antwerpse politie. "Het labo van de gerechtelijke politie en DOVO, de ontmijningsdienst van het leger kwamen ter plaatse." Er werd ook even een explosievenhond ingezet om er zeker van te zijn dat er geen andere explosieven te vinden zijn, maar dat bleek niet het geval.

Zes voertuigen raakten beschadigd bij de ontploffingen, de meeste daarvan hebben enkel blikschade opgelopen. Zoals vaak sneuvelen de ruiten van de auto's door de knal. Ook twee gevels van huizen liepen lichte schade op.

De politie stelde een perimeter in, en er wordt een buurtonderzoek gehouden. De onderzoeksrechter is ter plaatse en zodra die klaar is, zal de perimeter worden opgeheven. Het onderzoek is in handen van de federale gerechtelijke politie. 

De ontploffing vannacht vond plaats in de Marsstraat in Berchem. Getuigen hoorden twee knallen:

Derde incident op één week tijd

De laatste maanden zijn er in Antwerpen geregeld incidenten met granaten. Begin vorige week was er brandstichting in een gebouw van het Kasteel Den Brandt in Wilrijk. Ook daar werd toen een granaat aangetroffen. Enkele dagen later ontplofte een explosief in het restaurant. Mogelijk ging het opnieuw om een granaat. 

De maandagochtend  voordien ontplofte een granaat die naar een shishabar in Willebroek was gegooid, net buiten Antwerpen. En enkele maanden geleden was er al een golf van explosies in de buurt van Park Spoor Noord. 

Bekijk hieronder de beelden en het interview met politiewoordvoerder Willem Migom (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Geen reactie van stadsbestuur, Vlaams Belang wil gemeenteraad vervroegd bijeen

Er komt nog geen reactie van het stadsbestuur in Antwerpen. Bij de oppositiepartijen reageert voorlopig enkel Vlaams Belang. Antwerps kopstuk Filip Dewinter (Vlaams Belang) wil vervroegd de Antwerpse gemeenteraad bijeenroepen, of minstens de commissie Veiligheid, en gaat dat voorstellen aan burgemeester Bart De Wever (N-VA). Normaal is de eerste bijeenkomst van de gemeenteraad pas opnieuw gepland op het einde van september. 

"De drugsmaffia provoceert in Antwerpen. Ze daagt de politie en de overheid uit met dit soort aanslagen. De gemeenteraad moet zich hier dringend over buigen", zegt Dewinter. "Ik denk dat het stadsbestuur dringend onder druk moet worden gezet om passende beleidsmaatregelen te nemen." Zelf stelt Dewinter voor om meer controles te houden, via camerabewaking en patrouilles, en bepaalde panden preventief te sluiten: "Indien dat mogelijk is, en men kent die plaatsen, moet men bepaalde lokalen sluiten", klinkt het. 

Bij de explosies raakten zes auto's en twee huisgevels beschadigd.

Meest gelezen