AFP or licensors

Hittegolf in Portugal wakkert vrees voor nog meer bosbranden aan, verdachte opgepakt wegens brandstichting

In Portugal is een man opgepakt die ervan verdacht wordt een of meer bosbranden te hebben aangestoken. De politie heeft ook explosieven gevonden. De brandweer is intussen met man en macht in de weer om de branden te blussen, maar dat verloopt erg moeizaam.

De Portugese politie heeft afgelopen weekend een man van 55 opgepakt. Hij wordt verdacht van brandstichting. De man zou op heterdaad betrapt zijn. De politie heeft ook explosieven gevonden die gebruikt zouden zijn om op verschillende plaatsen brand te stichten. Eerder op de dag had de Portugese minister van Binnenlandse Zaken al verklaard dat de branden opzettelijk waren aangestoken.

De bosbranden ontstonden zaterdag in het centrum van het land, op zo'n 200 kilometer van de hoofdstad Lissabon. Alle branden ontstonden tussen 14.30 en 15.30 uur lokale tijd, wat de lokale autoriteiten doet vermoeden dat ze inderdaad zijn aangestoken. In de loop van zondag bereikte het vuur de bewoonde wereld. De temperaturen gingen nog omhoog in vergelijking met de dag voordien en de wind wakkerde aan. Verschillende dorpen zijn door het vuur omringd en tientallen huizen zijn al verwoest. Zeker dertig mensen raakten gewond.

AFP or licensors

Meer dan 1.000 brandweerlui zijn in de weer om het vuur te blussen, maar dat verloopt heel moeilijk. "Het gaat om een dicht bebost gebied dat moeilijk toegankelijk is en dat is voor de brandweer een groot probleem", zegt correspondent José Da Silva in "De ochtend" op Radio 1. "Overdag kun je dat nog bestrijden met helikopters en vliegtuigen, maar 's avonds is dat heel moeilijk of wordt dat zelfs onmogelijk." Het gaat ook om een groot gebied, zegt Da Silva, "en de brandweer kan niet overal tegelijk zijn".

"We hebben de brand niet onder controle en de bevolking is in gevaar", zegt Vasco Estrela, de burgemeester van Maçao, in Centraal-Portugal. In Portugal is het de laatste tijd erg warm en droog en de komende dagen wordt het nog warmer.  "Er komt een hittegolf aan met temperaturen rond 40 graden. Dus dat wordt heel moeilijk om de branden te bestrijden", voorspelt Da Silva. "Mogelijk zullen er nog meer branden ontstaan, ook in andere delen van het land."

Twee jaar geleden woedde er in dezelfde regio een vernietigende brand, waarbij 64 mensen om het leven kwamen en meer dan 250 mensen gewond raakten. Portugal heeft zowat elk jaar te kampen met bosbranden en heel vaak zijn die ook aangestoken. "Vorig jaar zijn meer dan honderd brandstichters opgepakt", weet Da Silva. "En dat is eigenlijk jaar in jaar uit zo in Portugal. Brandstichters worden al eens veroordeeld, een paar gaan de gevangenis in, maar het is elk jaar weer raak. En veel van die brandstichters komen weer vrij, omdat er geen bewijs is. En dan krijg je elk jaar weer dit probleem van brandstichting."

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen