Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Topman van Internationaal Atoomagentschap Yukya Amano overleden

De directeur-generaal van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), Yukya Amano, is overleden. De Japanner werd 72 jaar, hij was al enige tijd ziek. 

Amano stond al tien jaar aan het hoofd van het agentschap en was aan zijn derde mandaat bezig. In september maakte zijn entourage bekend dat hij een niet nader genoemde medische procedure had ondergaan. Daarna ging hij weer aan het werk, maar maakte hij wel een verzwakte indruk.

Hoofd van IAEA sinds 2009

In 2009 volgde Yukya Amano Egyptenaar Mohamed el-Baradei op als hoofd van het Internationaal Atoomagentschap. Er werd toen lang gebakkeleid tussen de verschillende lidstaten om een opvolger voor de Egyptenaar te vinden en uiteindelijk kwam Amano uit de bus. Hij had ervaring opgebouwd als jarenlange vertegenwoordiger van Japan bij het IAEA. 

Een van de belangrijkste verwezenlijkingen van Amano was zijn inbreng bij het nucleair akkoord dat in 2015 tot stand kwam tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de EU. Maar de Amerikaanse president Donald Trump heeft zich in mei 2018 eenzijdig teruggetrokken uit het akkoord, met de huidige spanningen in de Golfregio tot gevolg.

Vervroegd vertrek 2020

Amano zou tot eind 2021 het IAEA leiden, maar de man had eerder laten weten dat hij om gezondheidsproblemen zijn termijn niet zou afmaken. Deze week zou hij normaal officieel zijn vervroegd vertrek aangekondigd hebben, dat in maart 2020 zou plaatsvinden. Wie de Japanner opvolgt, is nog niet bekend. 

Meest gelezen