Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Trump sluit begrotingsakkoord met de Democraten en vermijdt zo nieuwe shutdown

In de Verenigde Staten hebben de Republikeinen en de Democraten een akkoord bereikt over de federale begroting. Daarmee wordt een stillegging van de federale administratie vermeden, een zogenoemde shutdown. 

"Ik ben blij te kunnen aankondigen dat er een akkoord is gevonden over een begroting voor twee jaar en over het schuldplafond", tweette president Donald Trump. De deal, die nog door het Congres moet worden goedgekeurd, volgt na verklaringen van het ministerie van Financiën dat zei dat de federale overheid tegen september mogelijk zonder middelen zou komen te zitten indien de wetgevers voor hun zomerreces geen overeenkomst zouden sluiten.

In een reeks tweets vannacht had Trump het over een "echt compromis" dat "geen gifpillen" bevat. Details over het akkoord werden nog niet vrijgegeven. In januari brak Trump nog het record van de langste shutdown uit de Amerikaanse geschiedenis, die 35 dagen duurde. Reden voor die shutdown was de weigering van de Democraten om Trumps grensmuur met Mexico te financieren, wat een verkiezingsbelofte van de president was.

Intussen hadden de Democraten bij tussentijdse verkiezingen de meerderheid in het Congres overgenomen van de Republikeinen. Bij een shutdown dreigen federale ambtenaren niet uitbetaald te worden, en moeten overheidsdiensten wegens een gebrek aan financiering de deuren sluiten. 

Meest gelezen