AFP or licensors

Venezuela opnieuw getroffen door enorme stroomonderbreking, "elektromagnetische aanval" 

Het Zuid-Amerikaanse land Venezuela is maandagnamiddag opnieuw getroffen door een grote stroomonderbreking. De stroom viel eerst uit in de hoofdstad Caracas en uiteindelijk kregen 23 Venezolaanse staten te maken met een black-out. In de loop van de nacht werd de stroomstoring deels hersteld. Later op de dag zou er overal opnieuw stroom moeten zijn.

In de hoofdstad Caracas viel de stroom maandagnamiddag iets na 16 uur plaatselijke tijd uit (22 uur gisteravond onze tijd). Later op de dag gebeurde dat ook in andere delen van het land. Volgens de nationale elektriciteitsmaatschappij Corpoelec werd de stroomstoring in de loop van de nacht weer gedeeltelijk hersteld. Later op de dag (dinsdag) zou de stroom weer volledig hersteld moeten zijn.

"De eerste elementen van het onderzoek in de regio Caroni (in het zuiden van Venezuela) suggereren dat het om een elektromagnetische aanval gaat die gericht is op het beschadigen van het hydro-elektrische productiesysteem," zei de minister van Communicatie Jorge Rodríguez op televisie. Later verklaarde president Maduro op Twitter dat het om een nieuwe criminele aanval gaat. 

De oppositie beweert dan weer dat de stroomonderbrekingen het gevolg zijn van gebrekkige investeringen en corruptie binnen de regering. Zo zei de leider van de oppositie, Juan Guaidó, die zichzelf in januari tot interim-president heeft uitgeroepen en als zodanig wordt erkend door een vijftigtal landen, op Twitter: "#SinLuz in heel Venezuela is het gevolg van de corruptie en het onvermogen van het regime." 

De stroomuitval had gevolgen voor de watervoorziening, openbaar vervoer en telefoonverbindingen. De verkeerslichten waren buiten dienst in de hoofdstad, wat maandagavond grote files veroorzaakte. Ook de betaalterminals, die onmisbaar zijn in een land dat getroffen wordt door hyperinflatie, werkten niet. 

"Ze proberen de schaal van de tragedie te verbergen door het hele land te rantsoeneren, maar het falen is duidelijk", reageerde Juan Guaidó op Twitter. Corpoelec heeft enkel bevestigd dat een storing meerdere sectoren treft, maar maakte nog niets bekend over de oorzaak.  

"Terreuraanvallen"

Het is niet de eerste keer dat Venezuela kampt met stroomonderbrekingen. Een eerste black-out zette begin maart nog heel Venezuela in het donker. Een tweede stroomonderbreking, op het einde van diezelfde maand, legde het openbare leven gedurende een week helemaal lam. Ook de watertoevoer werd toen onderbroken. 

De regering van president Nicolas Maduro schreef de incidenten toe aan "terreuraanvallen" van de oppositie en de Verenigde Staten. Die zouden doelbewust de hydro-elektrische centrale Guri, goed voor 80 procent van de elektriciteitsvoorziening van het land, hebben geviseerd.

Het Venezolaanse platteland krijgt wel vaker te maken met stroomonderbrekingen, maar de hoofdstad Caracas blijft doorgaans gespaard. Dat is nu niet het geval. 

Meest gelezen