Videospeler inladen...

Minstens 40 doden bij luchtaanval op markt in Syrië

In Syrië, op een markt in de noordwestelijke provincie Idlib, zijn bij luchtaanvallen minstens 40 doden gevallen, er vielen ook verschillende gewonden. Dat melden het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en activisten ter plaatste. Volgens plaatselijke bronnen voeren Syrische troepen met hulp van Russische luchtsteun de strijd in de regio de laatste maanden op. Rusland heeft al gereageerd en ontkent betrokken te zijn bij de aanval. 

De luchtaanval werd uitgevoerd op een markt in de stad Maaret al-Numan, daar vielen 37 dodelijke slachtoffers, onder wie 35 burgerdoden, twee van hen zijn nog niet geïdentificeerd. Ook een naburige woonwijk werd getroffen. Daar vielen nog verschillende dodelijke slachtoffers. 

Volgens de activisten ter plaatse voerden de vliegtuigen verschillende aanvallen uit op de markt in het centrum van de stad. Zwarte rook was boven de stad te zien. Volgens het Observatorium zal de dodentol nog verder stijgen omdat sommige gewonden er zeer erg aan toe zijn. Anderen worden nog vermist of zitten vast onder het puin. De video hieronder toont hoe een kind onder het puin vandaan wordt gehaald door de Witte Helmen. 

(Lees verder onder video)

Videospeler inladen...

Het Russische leger heeft intussen gereageerd en heeft ontkend achter de luchtaanval te zitten. In een verklaring zegt het Russische ministerie van Defensie dat de Russische luchtmacht "geen dergelijke missie heeft uitgevoerd in dit deel van de Syrische Arabische Republiek".

Offensief opgevoerd

Eind april heeft de Syrische president Bashar al-Assad, met Russische luchtsteun, het offensief op rebellen in de provincies Hama en Idlib opgevoerd. Die twee provincies zijn de enige nog overgebleven bolwerken van jihadistische en andere rebellen in het land. Bij dat offensief zijn tot nu al meer dan 2.500 doden gevallen, onder wie 700 burgers, meldt het Observatorium. Volgens de VN heeft het offensief meer dan 300.000 mensen op de vlucht gejaagd.

Syriërs brengen gewonde man weg
AFP or licensors
Syriërs dragen zwaargewond slachtoffer weg
AFP or licensors
Witte Helmen helpen gewond Syrisch kind
AFP or licensors

Meest gelezen