105 kaarsjes voor Mathilde, oudste inwoonster van Vilvoorde

Alle kaarsjes uitblazen zou niet meer lukken, maar verder is ze nog zo kwiek als een hoentje: De Vilvoordse Mathilde Peetermans  is 105 geworden en daarmee de oudste inwoner van Vilvoorde.

Groot feest in woonzorgcentrum Rietdijk in Vilvoorde. Want Mathilde Peetermans viert er haar 105e verjaardag. En daar horen natuurlijk heel wat felicitaties en geschenkjes bij. Mathilde is blij met alle aandacht, al hoeft ze niet per se zo vaak te verjaren. "Nee, ik zou liever terug 20 zijn. Dat was plezanter”, grapt ze.

Dienstmeid

Op 21 juli 1914 werd Mathilde geboren in Zoutleeuw in een gezin met vijf kinderen. Later ging ze aan de slag als dienstmeid bij een dokter in Brussel. “Dat was hard werken. Ik moest er wassen en strijken en patiënten ontvangen. Altijd in kostuum.” Gelukkig was er ook tijd voor ontspanning. "Ik woonde dan wel bij de dokter, maar in het weekend kon ik eens gaan dansen. Dat deed ik heel graag. Zo heb ik ook mijn man leren kennen."

Grote liefde

Ze trouwde op haar 19e en samen met haar man kreeg ze twee dochters: Marie-Louise en Jacqueline, die beiden in Vilvoorde wonen. Maar al snel sloeg het noodlot toe. Op haar 50e verloor ze haar grote liefde, en werd ze weduwe. Maar ze hertrouwde en maakte nog veel reizen met haar tweede man. “Heel Spanje door”, lacht de 105-jarige Mathilde.

Schlagers en klassieke muziek

Sinds haar 102e woont Mathilde in woonzorgcentrum Rietdijk in Vilvoorde. Daar geniet ze op haar oude dag vooral van muziek. “Zowel schlagers als klassieke muziek”, zegt Mathilde. Haar geheim van haar eeuwige leven, zo lijkt? Dat vertelt dochter Marie Louise Janssens (84). “Ze drinkt al eens graag een kriekje, verzorgt zichzelf en neemt het leven altijd van de goede kant. Ze zocht ook altijd contact met anderen. Alleen zijn, daar hield ze niet van." Proficiat Mathilde!

Meest gelezen