Videospeler inladen...

33,7 graden: dagrecord gesneuveld, donderdag tot 40 graden verwacht

Met 33,7 graden was het vandaag de warmste 23 juli ooit gemeten in Ukkel. Dat meldt het KMI. De komende dagen wordt nog grotere hitte verwacht. Donderdag kan het kwik lokaal de 40 graden aantikken. Op een aantal plaatsen is er al hinder: het treinverkeer loopt vertraging op door technische problemen en in Ninove is het wegdek van een gewestweg omhoog gekomen.

Met een recordtemperatuur van 33,7 graden was het nooit eerder zo puffen en zweten op een 23e juli. Het vorige record dateert van 2013, toen het KMI in Ukkel een maximumtemperatuur van 31,4 graden optekende. Elders zat het kwik vandaag ook overal boven de 30 graden.

De komende dagen wordt nog grotere tropische hitte verwacht. Morgen wordt het bijna overal in België warmer dan 35 graden. Alleen aan de kust wordt het iets koeler.

KMI-weerman David Dehenauw verwacht dat morgen en overmorgen de dagrecords ook van de tabellen zullen worden geveegd als de temperaturen oplopen tot plaatselijk 39 en zelfs 40 graden. Het KMI heeft dan ook code rood afgekondigd voor de komende dagen.

Hogedrukgebied

Hoe komt het nu dat het dezer dagen zo warm is? Er hangt op dit moment een hogedrukgebied boven Centraal-Europa, waardoor er warme lucht vanuit het zuiden wordt aangevoerd, legt VRT-weerman Bram Verbruggen uit.

“Dat is lucht die uit het noorden van Afrika komt en over Spanje en Frankrijk tot in onze streken geraakt. Dat leidt tot dit extreem warme weer.”

Bekijk hier de uitleg van Bram Verbruggen in "Het Journaal" en lees eronder verder.

Videospeler inladen...

Volgens de voorspellingen zal er tegen het weekend een storing onze contreien op komen, vanuit het westen. Vrijdag blijft het eerst nog warm met maxima van 24 graden aan de kust en 35 of meer in de Kempen. Maar lokaal is er kans op enkele onweersbuien.

Vanaf zaterdag worden de maxima weer normaler met waarden rond 24 graden in het centrum en kans op onweersbuien.

Bekijk hier het volledige weerbericht en lees eronder verder:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Hinder

Door de hitte is er vandaag al op verschillende plaatsen in het land hinder geweest. Het treinverkeer liep vertraging op door problemen met wissels en sensoren, onder andere in Lokeren, op de Brusselse noord-zuidverbinding, in  Bockstael en ook tussen Waregem en Deinze was er hinder door de hitte.

In Ninove wordt het wegverkeer dan weer gehinderd op de N405. Daar is het betonnen wegdek in één rijrichting omhooggekomen door de hitte. In afwachting van een spoedreparatie worden daar tijdelijke verkeerslichten geplaatst zodat het verkeer beurtelings over de onbeschadigde kant van de weg kan rijden.

(Lees verder onder de foto)

Milann De Vuyst

Europa puft

Ook de rest van West- en Zuid-Europa kreunt onder de hitte. Terwijl in België het KMI code rood heeft afgekondigd, houdt het KNMI in Nederland het op code oranje, maar het hitteplan is er wel al afgekondigd. Morgen worden er bij onze noorderburen maxima verwacht tussen 32 en 38 graden, donderdag tussen 33 en 39 graden. 

In Duitsland worden de komende dagen dezelfde temperaturen verwacht als bij ons. En wie de Tour de France volgt, heeft gezien dat het in Frankrijk ook bakken en braden is voor de renners, met temperaturen van 38 in het zuiden en 40 graden in het centrum van het land. Bij de Fransen is ook code oranje van kracht.

Nog meer naar het zuiden, in Spanje, was vandaag al code rood van kracht op sommige plaatsen in het noordoosten, waar de thermometer de 40 graden aantikte. Hetzelfde geldt voor Portugal, dat getroffen wordt door bosbranden, door de aanhoudende droogte en hitte.

Europa puft: mensen zoeken verkoeling in fonteinen, op het strand of in het lommer van bomen, zoals blijkt uit deze beelden uit enkele Europese steden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen