Avalon.red. All rights reserved.

Amerikaanse gerecht start groot onderzoek naar de technologiesector

Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een groot onderzoek naar grote technologie- en internetbedrijven in de Verenigde Staten. Dat maakte het ministerie dinsdag bekend. Het noemde de geviseerde bedrijven niet, maar het zou gaan om Amazon, Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook. Het gerecht wil weten of ze hun dominante marktpositie misbruiken.

Het onderzoek gaat over mogelijke concurrentieverstoring door de bedrijven op internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten. Justitie wil zo tegemoetkomen aan de zorgen van consumenten en ondernemers, klinkt het.

Bedoeling is om te onderzoeken of de bedrijven "praktijken toepassen die de concurrentie hebben verstoord, innovatie tegenhouden of de consumenten treffen. Het doel is om de concurrentievoorwaarden op online platforms op een objectieve en evenwichtige manier te beoordelen en ervoor te zorgen dat Amerikanen de keuze van de concurrentie hebben."

Allicht zullen vragen aan bod komen zoals: hoe zijn de technologiegiganten in omvang en macht gegroeid, en uitgebreide naar bijkomende zakelijke activiteiten? En hoe hebben ze de macht gebruikt die voortvloeit uit het hebben van hele grote netwerken aan gebruikers?

Op de aandelenbeurzen in New York gingen de koersen van die technologiebedrijven meteen omlaag, nadat het nieuws werd bekendgemaakt. 

Meest gelezen